torsdag 1. april 2021

Kostnader - kæ kosta lorten.

For mange år siden var det en mann på Varhaug som hadde kjøpt seg ett teknisk vidunder; en radio. En nabo kom innom for å sjå og høyre. Etter en tid kom så spørsmålet;  "kæ kosta lorten"? 

På grunn av bloggen ble jeg spurt av en som var interessert i å kjøpe hus i Puglia om hva man måtte beregne i kostnader.  Av helt spesielle årsaker ble det ikke noe av huskjøp, men kanskje andre er i lignende situasjon.

Mange av oss har tenkt at å ha hus i "syden" er oppfyllelsen av drømmen.  Det er fullt forståelig når man opplever somrene i Norge som kalde og våte.

Man har flere muligheter og flere land å velge mellom. De fleste har valgt fastlandet i Spania. Vi har vært der og sett ghettoer som er lukket for vinteren. Vår opplevelse kan godt være feil, det tar jeg ikke stilling til her, 

Noen har valgt Tyrkia. Det er billig å kjøpe leilighet  der, men tør man ta sjansen på å kjøpe i et land med et despotisk styresett? 

Frankrike er et alternativ, men står ikke høyt på nordmenns ønskeliste..  

Det gjør imidlertid Italia. Romernes land som har flest steder på Unescos verdensarvliste blant alle land. 

Når man tenker feriebosted i Italia ser de fleste for seg rullende åser med pinjetrær i Toscana. Eller overfylte strender i nærheten av Cinque Terre.  Men Italia er så mye mer. Øyer i "Mare nostra" (vårt hav) Middelhavet, eller et annen av de tyve regioner i støvlelandet.Når vi satte i gang letingen var det noen kriterier som måtte oppfylles.

Punkt 1 var at det ikke måtte koste all verden. 

Punkt 2 var at vi kunne bo der.

Enkelt nok og vi satte i gang med leting. Når det gjaldt punkt en ble det klart at Puglia var det beste alternativ blant de italienske regioner. 

 Mange har stilt spørsmål om hva det koster å ha hus i Italia.  Det kan vi ikke svare på, men vi har en peiling på hva det koster i Puglia. 

Når det gjelder kjøp av hus er det avgifter og honorarer som utgjør kostnaden. Avgift til staten utgjør ca 8% av kjøpesummen. (men bare 3% hvis det er "prima casa" som man skal bo fast i. Det er forskjellig sats for hus og eiendom, derfor en omtrentlig sats. Så skal megleren ha sin provisjon, som regel ca 3%. Notaio som står for tinglysingen skal også ha sitt, tolken skal ha sitt,  så det blir en pen sum til slutt.  Det er umulig å gi et eksakt tall.

Det er også umulig å gi et eksakt tall på driftskostnadene.

Man slipper ikke unna eiendomsskatt og renovasjon. Denne varierer fra kommune til kommune og den er forskjellig fra om det er prima- eller seconda casa. Sluttsummen for seconda casa kan være 10 ganger høyere enn for prima casa. Regn med ca € 1000 for sistnevnte. 

Noen betaler en commercialista - regnskapsfører for å beregne summen som skal betales. Det gjør ikke vi. Man kan, som oss, kontakte kommunen direkte for beregningene og få avtale om at de sender regningen i posten. Der vi bor klarer de ikke sende regningen på mail.

Å betale denne regningen krever at man har konto i italiensk bank.  Da trenger du også Codice Fiscale som nesten tilsvarer norsk personnummer. 

Hvis du har en skikkelig megler ordner megleren dette for deg.  

Alle hus må ha vann, avløp og strøm. 

Har man innlagt offentlig vann betaler man etter forbruk Takstene er uforståelig beregnet men antakelig dyrt dersom man bruker dette vannet til vanning av planter ute. 

I vårt hus har vi ikke offentlig vann, men cisterne som samler opp regnvann. Alle hus utenom byene samler regnvann i cisterner av varierende størrelse. Er ikke cisternen stor nok til å dekke behovet må man kjøpe vann fra tankbil.  7000 liter koster ca € 25,- 12000 liter koster € 40,- (hos oss)

Nyere hus eller renoverte hus har krav om tokammers septiktank. Disse må etterhvert tømmes og siden vi har gammeldags synkesystem har vi ikke oversikt over prisen, men jeg husker at jeg betalte ca € 70 for å få tømt og renset cisternen. Det kan nok gi en pekepinn om prisnivået. 


Strøm er dyrt! Det er en del faste avgifter  og det er begrenset kapasitet i systemet. Normalt har privathus tilgang på 3KW.  Prima casa blir i tillegg belastet TV-lisens via strømregningen. (€90/år)

I og med at strøm er dyrt, bruker de fleste gass til koking. Flaskegass er rimelig. En flaske kan vare flere år. 

Forsikring av hus og innbo er selvsagt frivillig.  

Om man vil forsikre finnes det flere muligheter. Vi har valgt å forsikre hos Intasure.com og de har vært konkurransedyktige på pris og service. Her varierer prisene med risiko og om man har innbrudd stiger prisen.  Regn med fra € 500 til € 1000 pr år.

Jeg har sjekket med IF, men de er dyrere totalt sett. 

Alarm kan være godt å ha. Et bra vaktselskap passer godt på og har kort utrykningstid. De er også behjelpelige på andre måter, f.eks.  å ordne opp hvis strømmen forsvinner. Noe den ofte gjør hvis det er tordenvær.    Regn med å måtte betale mellom € 40 og 50 pr måned. 

Internett har blitt en nødvendighet i dagens samfunn. Ligger huset i godt utbygget område kan det være mulig å få internett via kabel, men det er nok heller sjeldent.  Vi som har hus på landet må gå for andre løsninger. Vi har forsøkt flere løsninger med lokale leverandører, men opplevd særdeles dårlig service hvis problemer oppsto. Nå har vi internett via parabol og satellitt.  Man må regne med fra ca € 30 pr måned. 


Når huset står tomt om vinteren kan det være helt nødvendig med avfukting. Vinteren i Puglia er fuktig og innvendig kondens kan oppstå. Det finnes to metoder, enten frittstående avfukter eller avfukting ved på bruke varmepumpen. 

Frittstående avfukter koster fra € 150 og oppover. Varmepumpe koster fra ca € 700 og oppover, ferdig installert. 

Man må ha transport når man er der. Om huset ligger i eller i nærheten av en by kan man klare seg med apostlenes hester, men det er fortsatt tungvint siden offentlig transport er lite utbygd.  Leiebil er det beste alternativ. Man kan selvsagt kjøre egen bil fra Norge og ha den stående der et par år før den må kjøres hjem for EU-kontroll. Eller man kan kjøpe egen bil og ha der. Det er en vanskelig prosedyre og kan være umulig om man ikke har permanent oppholdstillatelse. Men i 2011 fikk vi det til.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Jeg gikk en tur på stien......

 Bare det at det slett ikke var noen sti, og skogen var ikke stor nok til å kalles skog.   Men, jeg gikk i alle fall en tur i bakhagen på gr...