lørdag 1. september 2012

Vedlikehold

Å ha hus betyr vedlikehold, også her i Italia.  Normalt blir ikke husene her malt, men kalket. Så også med vårt.
Jeg har kalket selv, jeg har hatt Silje og Lisa til kalking, men vi har aldri vært helt fornøyd med resultatet. Det flasset av etter kort tid uten at noen av oss forsto hvorfor.


Jeg har dårlig hukommelse, men tror at jeg en gang brukte maling og antok at problemet kom fra at malingen ikke festet seg på kalken og omvendt.

I år tenkte jeg at nå må det drastiske skritt til, nemlig sandblåsing. Men, så tenkte vi at vi utsetter det til neste år og fikk en arbeidsløs ungdom til å jobbe med kalking. Dette hadde han gjort mange ganger før, fortalte han så det skulle ikke bli noe problem. Han ville først gjøre det gratis, men da sa vi nei. Uten betaling - ingen jobb.

Kalken som benyttes utvendig selges blandet til en konsistens omtrent som tannpasta i 25 kg plastsekker. Til en relativ behagelig pris på € 2,50 pr sekk.

Og nå kommer aftenens clou. Vi hadde ikke peiling på hvor mye kalken skulle blandes ut videre. Vi hadde sett når Pasquale kalket, men ikke rørt i spannet hans. Det burde vi gjort.
Resultatet av manglende viten gjorde at vi blandet for tykt. Mye for tykt. Vår maler Francesco blandet mye tynnere. Antakelig ca 1,5 - 2 liter kalk til 8-10 liter vann.
Nå har jeg lært. Og kalket murene omkring eiendommen på ny. Jeg har ikke målt nøyaktig, men jeg har kalket ca 100 kvm. Og brukt ca 1/2 sekk kalk!


Men det var stritt. Temperaturer omkring 30 er ikke akkurat behagelig når det skal arbeides. Bruk av briller var umulig, de fyltes med svette på et øyeblikk.


Det ser ikke bra ut med det samme, men når det tørker blir det kvitt og fint alt sammen. Slik som huset ble.Innvendig er også alt kvitt hos oss. Pussede vegger som er kvitmalt. Av og til blir det et hakk i et utstikkende hjørne, men det fikses med gips, sparkelbrett og sandpapir.  Jeg tror vi har kjøpt for € 3 i gips på de årene vi har bodd her. Vi har også malt innvendig og der opplevde vi det samme som med kalking utvendig. Om kvelden etter maleøkten så det ikke ut i det hele tatt. Men, neste morgen var alt som nytt. kvitt og fint over det hele.

3 kommentarer:

 1. Blir lite kalking/maling for vår del i år. Ikkje pga av vi ikkje rekk over det i haustferien. Heller det at tidlegare eigarar ville ikkje gå frå huset før ting var skikkeleg gjort. Kanskje murane langs innkjøringa kunne fått ei oppfrisking, men det er sikkert like greitt å vente til påske. Då er jobben endå fersk til vår første sommarsesong i Puglia. Då må me nok få Livar ned og kjenne i kalkbøtta at det vert rett konsistens.

  SvarSlett
 2. Hei!
  For en spennende blogg du har :) Hvis du vil kan du registrere den på Norske reiseblogger og få flere lesere!
  http://norskereiseblogger.blogspot.com
  Vi er nå over 85 unike Norske reisebloggere registrert her!
  mvh
  Janicke

  SvarSlett

Bloggarkiv

Følgere