onsdag 2. juli 2014

Vedlikehold

Hus og andre byggerier krever vedlikehold.

Som tidligere nevnt. i grunnmuren var det en hul lyd når jeg banket. Innbruddsøksen ble brukt og jeg oppdaget at armeringsjernet hadde rustet og sprengt løs biter av mur og puss.
Nabo Suleyman og Marco ble satt på jobben og de begynte først med et spesialstoff rett på jernet. Deretter et annet stoff før de til slutt pusset med hvit kalkbasert puss.

Det ble bra til slutt.


Når Lisa var her brukte hun noen få timer på å kalke muren ut mot veien.

Hun hadde på forhånd gitt beskjed om at hun godt kunne kalke mens hun var her.
Det er en lett jobb, bortsett fra at når det er 28-30 grader er det ubehagelig å jobbe med noe som helst.


Selv slo jeg til i ettermiddag og kalket muren ut mot veien.
Jobben er unnagjort på et par timer og når det er tørt blir det riktig så pent.

Som bildet viser, det som er kalket for en dag siden er helt hvitt. Muren opp mot venstre er kalket 1/3 og det synes ikke.

Men etter kort tid i varmen skjer det mye når det gjelder kalk.Kalking er forresten spennende. Før kjøpte vi kalk i et steinbrudd ca 4-5 kilometer herfra. Calce per pittura; € 2,50 for 25 kilo.
Nabo Pasquale fortalte at vi kunne få bedre kalk i Villa Castelli. Der fikk vi Grasello di calce for samme pris.
Sistnevnte kunne blandes til tykkere substans enn førstnevnte uten å sprekke. Dermed dekker den bedre. Og er like lett å smøre på.  Skulle vi brukt førsteklasses maling på muren hadde det nok kostet minst € 50-60. Nå gikk det med kalk for maksimum € 1,50.  Ulempen er at jobben må gjentas om to-tre år. Men tid har vi nok av.


Dette bildet er tatt en time etter forrige bilde. Her viser det tydelig hva som skjer når kalken tørker.


Forøvrig kan det være interessant for noen å vite hva kalkmaling er.
Kalkstein brennes til den oppnår en temperatur på ca 800 grader.  Deretter knuses steinen og tilsettes vann. Vi får da det som kalles "lesket kalk"
Når så den leskede kalken blir tilsatt mer vann og brukt som maling, opptar den Co2 fra luften og prosessen "reverseres" Kalkmalingen går tilbake til sin opprinnelige form og blir kjemisk sett til kalkstein. Hvis man bruker ved til oppvarmingen har man altså et helt klimanøytralt produkt. Det er ikke mye maling som kan skryte på seg slike kvaliteter.

Skal man bruke kalk på ubehandlet mur kreves det litt mer jobb. Da må muren først grunnes med kalkvann. Det får man ved å la utblandet kalk stå over natten. Da synker kalken til bunns og det dannes kalkvann øverst. Dette kalkvannet brukes til grunning, kalken som har sunket til bunns tilsettes mer vann, blandes og brukes til kalkingen.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Bloggarkiv

Følgere