mandag 9. mars 2015

Blir det en Ferrari?

Det er regler om vedlikehold av eiendom i Puglia. Det er et krav om at jorden pløyes / harves / freses minst en gang årlig. Det er for å minske risikoen for spredning av gressbrann. Om brann spres over egen eiendom over til naboen kan man stilles til ansvar for eventuell skade på naboens eiendom.

Til nå har vi løst det med å leie en bonde med traktor til å harve tomten. Men det gjør at vi ikke kan plante busker og trær for de ville bli ødelagt av kjøringen med traktor. I alle fall de minste. Og nye busker og trær er det blitt plantet en del av i fjor og året før.
I tillegg blir tomten vanskelig å ferdes på grunnet furer og hjulspor. Traktoren kommer heller ikke nær nok allerede etablerte trær så der må det freses, klippes eller sprøytes i tillegg uansett. Det skal også sages ned noen store trær som skal bli ved. Hvis jorden er harvet er det umulig å få trærne hjem i trillebår eller APE.

Forrige gang vi leide harving oppdaget vi etterpå at det kunne ha gått meget galt, Harven hadde tatt tak i roten til tre og veltet det. Det kunne lett ha havnet slik at føreren ble skadet.

Vi er blitt kvitt den gamle jordfreseren og er på jakt etter en ny løsning. Den "gamle" var  for liten til å bruke på hele matrikkelen. Såvidt tilstrekkelig til grønnsakhagen, men når resten av tomten skal freses ble det for smått. Ikke minst fordi jorden her er umulig å ferdes på når den er våt og det går så fort med uttørking at den lille freseren ikke var kraftig nok til å kunne brukes når jorden var uttørket..

Nå leter jeg på nettet etter en brukt tohjulstraktor som et bedre alternativ. Det er i grunnen bare en nettside som er brukbar til slik leting; subito.it 

Der finnes det mange alternativer, men de fleste selgerne bor et godt stykke fra oss. Det er avstand som begrenser mulighetene. Den må hentes i APE'n og når den har en gjennomsnittsfart på 30 km/t sier det seg selv at noe særlig lenger enn 4-5 mil ikke er aktuelt. Og de som jeg har mest lyst på forsvinner etter kort tid. Som for eksempel denne; 


Det som er spesielt med denne er merket. Det er nemlig en Ferrari. Det er kanskje ikke så mange som vet at de store italienske bilfabrikkene ikke bare lager superbiler. Det finnes traktoravdelinger hos både Lamborghini og Fiat. Maserati har også vært en stor traktorprodusent.

Det hadde vært kjekt å hatt en Ferrari tohjulstraktor. Tenk når noen ringte og spurte etter meg og Sofie kunne sagt at; nei, han er ute med Ferrari'en.

Uheldigvis er Ferrari ikke av de som det er flest av til salgs. Oftest er det Goldoni, Lombardini, Bertolini, Valpadana, Grillo eller Pasquali. Alle utstyrt med  ensylindrete dieselmaskiner med 10-20 HK. Det skulle være tilstrekkelig til å få frest opp både grønnsakhage og bakhage. Motoren i alle sammen er forøvrig fra Lombardini.
Det er i alle fall ikke noe å si på effektiviteten,,,,,

Men, før det blir kjøp på nettet er det tre-fire forhandlere i nærheten som skal besøkes for å se om de har noe attraktivt på lager.

Nedtelling er i gang og en av våre kjære naboer påsto at jeg nok både hadde pakket kofferten og sto rett innenfor ytterdøren med billetten i hånden. Han skulle bare ant....Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Bloggarkiv

Følgere