fredag 11. mars 2016

Vann

Vi må kjøpe vann fra tankbil dersom det ikke regner nok. Og det gjør det sjelden. I alle fall når det skal vannes i potter og kar, samt i grønnsakhagen blir behovet stort.
Når det regner går det som regel ganske heftig for seg.

Når det minker sender vi SMS til Orazio som kommer relativt fort med en gammel lastebil med en 7-tusenliters tank på planet. Det må vi betale € 25 for. Altså ca 3,4 øre pr liter.

Det er alltid kjekt for Lucas hvis vi får vann mens han er på besøk.

De som bor en leilighet på 100 kvm i Stavanger betaler omtrent det samme dersom de er to personer.

Vi betaler ikke noe for avløp, dermed er den løsningen vi har i Italia med tankbil faktisk billigere enn i Stavanger!
Avløp innenfra havner i septiktank. Denne er uten bunn og blir dermed aldri full. Vann fra hustaket havner i cisternen.

Det finnes et rør fra cisternen for å ta hånd om overvann. Hvor dette havner har jeg ikke klart å finne ut av. Kanskje finnes det en skjult cisterne under garasjen eller et annet sted?

De som bor i byene er tilknyttet det offentlige nettet. Det er ikke mer vann eller mer regn i byene så vannet får de fra naboprovinsene. Det ligger akvedukter nedgravd i kryss og tvers over Puglia. I og med de er nedgravd og overflaten er gjort tilgjengelig for ettersyn brukes de også som sykkelstier og til spaserturer. Turistmyndighetene skryter av at det er 500 km sykkelsti tilgjengelig. Uten biltrafikk og gjennom fredelige områder.


Som du ser, man risikerer ikke å møte biler.

Når man kjører langs landeveiene i Puglia ser man ofte at det står biler parkert med bagasjerommet åpent. Folk er ute for å fylle drikkevann fra akvadukten som har tappestasjoner i nærheten av der hvor offentlig vei krysses.

Slike tappestasjoner finnes også spredt omkring inne i byene.  (bilder fra Google maps).

Er man så heldig å bo nede på flatlandet er egen brønn en mulighet.

Imidlertid kan det fort dukke opp et problem som man ikke har med vannverket i Norge.
For å vann fra cisternen og inn i hus, må det pumpes opp via slange.
I går kveld sluttet systemet hos oss å virke. Pumpa gikk og gikk, men det kom ikke vann fram til kranene.
Jeg kunne raskt forstå at det måtte komme falsk luft inn et sted på slangen. Jeg tok en liten videosnutt med mobilen og dro til Villa Castelli der firmaet Argese der Nicole og Antonio er bare velvilje. Kan skjønne vi skal hjelpe deg var omkvedet. Kart ble tegnet og det ble bestemt at så snart det slutter å regne, så kommer vi.
Utpå dagen kom Antonio i Mercedesen sin trillende inn. Sjekket forholdene og fant ut at han bare ville skjøte den biten på slangen som lekkasjen var på. Han hadde ikke med reservedeler og dro tilbake for å hente koblingstusser og en slangebit.

Etter en times tid totalt var det hele fikset og oppgjørets time var inne.
Forlangende var på hele € 20,- Inklusive 40 km kjøring.

Nå er det bare for meg å pakke inn slangen i noe gammelt tøy slik at den ikke blir liggende og gnikke på gulvet når pumpa stopper og starter.


2 kommentarer:

  1. Syns kanskje du skulle nemne kor det går an å få tak i godt drikkevatn

    SvarSlett
  2. OK, Geir har godt drikkevann fra egen brønn. Der kan vi få vann gratis. På butikken koster kjøpevann under en krone literen. Noen påstår at vann kan drikkes, ikke bare brukes til slukking av brann, men det er en annen historie.

    SvarSlett

Bloggarkiv

Følgere