onsdag 7. september 2016

Priser

Vi får ofte spørsmål om prisnivået i Italia.
Det kan vi ikke svare på, men vi kan fortelle om kostnadsnivået i vårt nærområde i Puglia.

Spørsmålet er litt delt. Noen vil vite hva det koster å kjøpe hus og eiendom, andre vil vite hva mat og drikke koster og atter andre er interessert i driftskostnadene for hus er.

Når det gjelder priser på hus og eiendom er det umulig å gi noen facit. Prisene varierer enormt, alt etter beliggenhet, areal, stand og type hus. Man kan få hus fra € 50.000 og oppover. I den rimeligste prisklasse må man regne med å måtte totalrenovere. For 70- 100.000 kan man få hus som er innflytningsklare og som ikke trenger annet enn enkelte småjusteringer.

De fleste eiendommer er tilknyttet alarmselskap for å sikre seg mot ubedte gjester. Installasjon koster mellom  € 1000 og 1500. Så kommer et månedlig beløp på € 40-50. Kvaliteten på alarmselskap varierer så rådgivning fra lokale kan være gull verdt.

I tillegg til kjøpesum kommer meglerhonorar på ca 3-4%, honorar til Notaio (Notarius Publicus) som står for den formelle delen av overdragelsen, det som vi i Norge vil kalle tinglysing. Til slutt kommer det ca 8% gebyr til staten. Denne siste satsen varierer litt. En sats for hus, en sats for tomten.

Driftskostnadene er også avhengig av størrelsen av hus og eiendom. Det må betales eiendomskatt til kommunen, skatt for vedlikehold av belysning og vedlikehold av veier (selv om det ikke skjer), og til slutt renovasjon.  Satsene varierer fra kommune til kommune og er umulig å anslå generelt.  Man kan regne med oppunder € 1000 pr år.
Elektrisitet er annerledes beregnet enn i Norge og prisen er noe høyere. Først og fremst er det dyrere satser for fritidsboliger - Seconda casa. I tillegg er strømmen dyrest på hverdager mellom 07 og 19. Det er imidlertid omtrent komplett umulig å forstå strømregningene.

Til slutt, mat og drikke.
De færreste hus på landsbygda er tilknyttet offentlig vann. Vann til utvendig bruk får man fra oppsamling av regnvann og hvis det ikke er nok må det kjøpes vann fra tankbil. Noen få hus har boret brønn som leverer vann til all bruk.
Vann til innvortes bruk kan man få på to måter. Enten hente gratis på lokale vannposter, eller kjøpe i butikken. Vann i butikken koster fra € 0.10 og oppover pr liter.

Mat er et helt annet kapittel for oss nordmenn. Her blir øyet stort og vått når man vandrer omkring i butikkene.
Nesten hver butikk, uansett størrelse, har egen delikatessedisk. Med  skinker i flere prisklasser, oster i alle utførelser pluss annet smågodt til matlaging.
Blir butikken litt større har man i tillegg egen kjøttdisk. Her er det sjeldent å se kjøtt innpakket i plast. Nei, her blir kjøttet skåret av større stykker etter kundens valg. Kjøttdeig blir malt av kjøtt man selv velger.
Blir butikken enda litt større finner man kanskje fiskedisk i tillegg. Med fersk fisk, reker, skjell og blekksprut i forskjellige størrelser.

I tillegg har alle byer separate slakterbutikker, ostebutikker, brødbutikker, delikatessebutikker og fiskebutikker.
Noen slakterbutikker har endatil spesialisert seg. Noen selger bare fjærkre, andre bare hestekjøtt.


Jeg viser bilder fra noen tilbudsaviser så kan du vurdere selv.

Brød i brødbutikker selges til kilopris. € 2,50 pr kilo er normal pris. Ett ciabattabrød veier som regel 1/2 kilo.

Ølpriser starter på ca € 0,50 for en halvlitersboks. Da er det importert øl fra Tyskland, Danmark eller Holland. Italiensk øl er noe dyrere og fås i halvlitersbokser, flasker på 0,33 eller 0,66 liter.  Disse koster opp mot € 2 pr liter. I tillegg finnes det microbryggerier med egne utsalg.

Vin er også rimelig. Kommer man med egen beholder kan man får kjøpt vin fra € 1,20 pr liter. Både hos produsentene, i supermarkeder og egne vinbutikker. Flaskevin selges også overalt. Selvsagt kan man også få dyrere vin. Slik som i Norge, man kan kjøpe gull for dyrt.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Bloggarkiv

Følgere