tirsdag 7. april 2009

Sempre lavoro

Det er godt å kunne være ute i hagen slike dager.  I går dro jeg til Martina Franca og kjøpte bjelker til pergolaen. Jeg fikk også grunning og maling og første grunningstrøk ble gjort i går. I dag fikk de første strøk med maling.  
Vi dro også til Ceglie Messapica i dag for å få beslag til å feste bjelkene med. Her må jeg nok "juksa litt" vi ville ha stolpesko, men det var nesten et ukjent begrep her. Men jeg tror nok jeg får det til med de fester jeg kjøpte.
Etterpå bar det avgårde til planteskolen der vi kjøpte et stort klatrerosetre, i tillegg til noen småplanter. Vi hadde med oss et juksevindu i støypejern som vi kjøpte på Njærheim for mange


år siden, nå henger det på garasjeveggen og skal pynte opp i lag med rosene når de kommer i mai.


Det ble tid til god kvil med bok i sola etterpå. Vi forsøkte å sitte i solkroken vest for garasjen, men det ble rett og slett for varmt. Oppe på plassen foran huset var det en liten bris og med over 24 grader var det godt.

Kveldene er fortsatt kalde, både inne og ute. Så vi fyrer i ovnen når det lir mot kveld. 

Så får vi håpe at godværet holder seg noen dager til. Det er godt å kunne få endel jobbing unnagjort, pergolaen "skriker" etter å bli ferdig, i alle fall så mye at vi kan finne ut hva vi skal ha over bjelkene. 

Og nå er det god gang i mesteparten av det vi har sådd.  Mainepa er tynnet i dag, brokkolien er kommet ut av såkassen og over i bed, erteblomster og blomkarse dukker opp langs muren, det kan bli pent etterhvert. 

Murene skal forresten kalkes, det samme skal huset. Men vi må vente litt til, det er visstnok for høy fuktighet i muren ennå.  Men det gir seg nok når den "store" varmen setter inn.  Det ser relativt bra ut med meldingene framover, men en og annen regnbyge kan nok forventes. Heldigvis, for da slipper vi unna med mindre vanning.  


Om kvelden, rett før sola går ned, er området omkring morelltrærne mettet av tung blomsterduft. Bier summer og arbeider hardt med bestøving og innsamling av pollen. De har det skikkelig travelt slike varme solfylte dager.
Vi har og et epletre som står i full blomst nå. Plommer og mandel er avblomstret, det gamle aprikostreet har mye blomster, men de er ikke helt utsprunget enda.  Det samme gjelder pæretreet.

Det blir mye godt å høste fra midten av mai og utover. 
I området her er det enormt mye moreller. Såpass at man kan kjøpe moreller på markeder og langs veiene. Prisen er det ikke noe å si på, det bruker å ligge på € 1 pr kilo.

Onsdag ble brukt til først å male siste strøk på bjelkene til pergolataket, deretter startet arbeidet med å få på plass braketter og fester i veggen og på toppen av søylene.  Alt utstyr var innkjøpt, men når første bjelke ble lagt på plass, viste det seg at den kom så mye på skrå, at boltene som skulle holde den, var for korte. Avgårde til jernvaren, uten å tenke på at det var siestatid og stengt. Nytt forsøk når det var åpent, da fikk jeg bolter. Men de var også feil, og det var avgårde igjen. Tilslutt ca 19;00 var første bjelke på plass og festet til huset. Men på toppen av søylen er den bare festet litt. Det blir et lite problem der, bjelken må ha plass til å utvide seg i lengderetningen, så den kan ikke festes helt. Den må ha glidemulighet. Det blir nok å pakke den inn i plast og støpe over.

 Mye tenking, mye prøving og feiling, men det kan bli bra til slutt.

Og når temperaturen er over 20 grader og sola  skinner fra skyfri himmel, da er livet bra uansett.

Torsdag 9. april - bjelkene er på plass og festet slik de skal. Løsningen kom om natten og nå er festene grunnet - klar for maling i morgen.  Kanskje blir det en halv tufo på søyletoppene til å skjule litt av skruene og gjøre det mer estetisk vakkert.
Hva vi skal ha til overdekking er et annet spørsmål. Løsningen kommer kanskje i morgen - følg med følg med.
I dag fikk vi også snarvisitt av Ingvild og Tony Pagliara.  Hun er en norsk kunstner som er gift med Tony, og bor nå på Hval Stasjon ved Hønefoss. De blir her i påsken, sammen med de to barna  i trulloen som ligger ca 800 meter fra oss i luftlinje, 1,8 kilometer langs veien. 
Og vi har hatt en ny dag med over tjue grader, kortbukse fra morgen til kveld. Godt arbeidsvær og godt kvilevær.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Bloggarkiv

Følgere