mandag 13. april 2009

Pasqua


Påske er spesiell her i Italia.  Selv om de ikke har fri hverken skjærtorsdag eller langfredag, men bare mandag, er det en viktig høytid. 

Det starter palmelørdag med kveldsmesse, der vi forøvrig deltok i lag med våre naboer. Palmesøndag formiddag er det også messe i alle kirker, små og store. (Vi hoppet over dette tilbudet.)
I løpet av bligredagene (den stille uke) er det flere opptog der helgenfigurer bæres i gatene, det er satt opp store tredekorasjoner med lys etc.  Etter hva vi forstår skjer dette til forskjellige tider i de forskjellige byer.  Vi fikk ikke noe av dette med oss, bare så at parkeringsforbudskilt stod oppe lenge etter at det hele var over. 
I alle butikker ble det solgt påskeegg. Store. De minste vi så var vel 30 cm høye.

Naboene, Mimmo og Lina forærte oss et påskebrød. Gjærbakst formet som en due og med et innbakt helt egg. 
 Markedet på lørdag i Ceglie var overfylt med folk. Vi har aldri sett så mye folk på markedet og det ble handlet alt slag godt til påskefeiringen.
Vi traff Vita og Martino der og Vita hadde kjøpt enn hel kasse med jordbær.

Søndag i kveldinga var vi bedt til Franscesco og Cira. Der var det også andre gjester og etter en tid dro vi avgårde til en annen by for å besøke Franco og Guseppina, et par vi har truffet et par ganger tidligere. Franco har vært noen år i Australia og kan snakke litt engelsk.  Overalt blir vi budt på kaffe, kaker, limocello og annen drikke.  
Franco og Guseppina bor midt i byen og har en liten uteplass i bakgården. Her var det dominerende innslag et podet sitrontre. Ei grein sitron, ei appelsin og ei mandarin. 

Og om natten til mandag kom regnet. Mandag morgen hadde det blitt en hel rotbløyte. Det er vi glade for, det blir mindre bry med vatning i grønnsakhagen nå.  
I går fortalte vi at vi hadde sådd forskjellig og når vi sa at vi hadde sådd sukkererter, lo de høyt.  Man kan da ikke så slikt nå, det skal jo såes om høsten må vite!  Vi får se hvem som ler sist.

Av og til skjer underlige ting. Slik som i dag når vi bare skulle lage litt pasta og kjøttsaus til middag. Som siste "finishing touch" skulle vi ha fløte i kjøttsausen. Det vi ikke hadde lagt merke til var at "fløten" var kunstig og tilsatt sukker.  Så det ble i grunnen både middag og dessert samtidig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Bloggarkiv

Følgere