mandag 28. september 2009

Piccolo contadino

Piccolo contadino - småbruker, er det jeg føler meg som nå.


Vi har fått regn og nå er jorda ganske bløt. Noen dager med opphold innimellom gjør at jorda tørker litt og da kan jeg sette i gang jordfreseren. Røttene som står igjen etter trefelling fjernes på forskjellig vis. To klarte jeg å brenne. Den ene brant helt bort etter at jeg hadde fått skikkelig fyr, den andre måtte jeg tenne omigjen og omigjen.Nå er jeg tilbake til å bruke motorsaga. Kjedet er slitt etter mye saging i jord og stein, men det får holde til slikt bruk. Så oppgaven løses med motorsag og spett. Og hvis det ikke går, blir det mer brenning.
Etterpå blir det hele kjørt over med jordfreser og til slutt bruker jeg rive til å glatte det til og for å fjerne stein. Og her er masse stein.


Som jærbu, oppvokst på gard, er jeg vant med steinhenting. Det var aldri kjekt da og det er forsåvidt ikke kjekt nå heller.  Men, fordelen her er at når steinene er fjernet, er det ikke noe frost som bringer nye steiner til overflaten. Her i Puglia er der veldig mye stein i alle størrelser. De fleste er mindre enn knyttneven, men noen er så store at de setter seg fast i jordfreseren.


Mandag kom med finvær igjen. 22-24 grader, strålende sol og litt vind fra nord. Herlig. Nå tørker jorda opp igjen og riva er i bruk. Ennå er det litt for vått til fresing, men det tar ikke lang tid før det blir bra.Søndag var vi forøvrig hos Andriani's i Grottaglie for lunch. 10 personer rundt et overdådig lunchbord. I alle fall når det gjelder mengder mat. Vi var stinne til langt ut på mandagen.  Og mandag ettermiddag forsøkte vi å lage baccala for andre gang. Vi får ikke dreisen på det, uansett hvor fin fisk (baccala norvegese) vi får tak i og hvor lette oppskriftene vi finner på nettet ser ut. Det er kanskje oss som må innrømme at vi ikke liker det.  Norsk tørrfisk selges imidlertid i store mengder her. Markedsboder er fulle av norsk tørrfisk. Høy kvalitet til lave priser. € 6-12 pr kilo er det vi har observert. Og kvaliteten ser ut til å være bedre enn det vi ser i butikkene i Stavanger.

3 kommentarer:

 1. Vi har også vind fra nord, men den er IKKE herlig. På kysten har vi sluppet snøfallet. Lykke til med tørrfesken - tips: Landsdelens lokale helt Åge Hareide serverer baccalao til svensker med hell (se her: http://www.dagbladet.no/2009/09/21/sport/fotball/age_hareide/bacalao/mat_og_drikke/8147973/)

  SvarSlett
 2. Vi brukte nesten samme oppskrift, så det er nok ikke baccala'en det der noe galt med, men våre smaksløker. Men det gjør ikke noe, det er masse annet godt å spise her i Puglia.

  SvarSlett
 3. Hei Livar og Sofie....
  Du har helt rett..det er smakslokene som det er noe galt med, tror jeg......Her om dagen...da min mann fant ut at jeg ikke spiste nok.....kom han med ..frutti di mare..(det er det beste jeg vet)..
  jeg spiste alt .....med sitron og tabasco...
  ...maronna...!!

  SvarSlett

Bloggarkiv

Følgere