fredag 10. september 2010

Det regner - det betyr hagearbeid.

Endelig har vi fått regn.  Forrige gang var omkring 20. juli.  Jorda var veldig tørr og heldigvis begynte regnet forsiktig slik at ikke all nedbør bare rant vekk, men trakk ned i jorden. Fredag 3. september og natten til lørdag kom det ca 50 mm totalt. Onsdag 8. kom det litt til og meldingene framover går ut på at vi kan vente oss enda litt.
Dette er bra. Nå slipper vi vanning, hele jorden er fuktig. Ikke bare der vi har vannet, men overalt.

Ulempen er at ugraset spirer. Jordfreseren har fått kjørt seg i bakhagen slik at vi får tatt voksteren før den har kommet skikkelig i gang. Jeg hadde også et lite bål av noen av greinene fra vedhogsten i vår- Jeg har en haug med greiner som er halvannen meter høy og et par meter brei.  Lengde; 3-5 meter. Denne er omgitt av tørt gras og hvis dette skulle ta fyr er det farvel til ørten mandeltrær, furuer, naboens oliventrær etc. Det lille bålet brant lystigere enn jeg trodde og ilden spredte seg. Jeg klarte å slukke 1/2 meter fra den store haugen! Neste fyring blir ikke før det har regnet vel og lenge og helst mens det regner.

Jorda som nå er blitt bløt er velegnet for såing. 9. september ble det sådd reddiker og artisjokk. Reddiker skal være klar om en måneds tid, artisjokkene til neste vår/forsommer.

Vi har også fått en liten pose fave (bønner) av Signe og Gaute Birkeland. Han fortalte sikkert om når de skulle såes, men det gikk hus forbi. Nå er de i alle fall i jorden her hos oss.
Potetene setter vi i slutten av oktober.
Det er liksom litt omsnudd her i forhold til hva vi er vant til.  På Hårr driver de og tar opp "eplå" mens vi planlegger setting.
Det er vel ingen som sår noe i Norge nå, men vi er optimister og sår reddiker. På siden av nyplantede tomater og salat.

Mandeltrærne er nå ferdig høstet. Avlingen ble ikke allverden, kanskje tre kilo og vel så det.  De ligger innendørs til tørk, i lag med fiken.
Vi har flere fikentrær. Ett digert som gir avling  to ganger i året. Første gang i slutten av juni. De første fikenene er digre; opp til ett hekto hver.  (se bildet)

Neste avling kommer i slutten av august / begynnelsen av september. Disse er av den størrelsen vi er vant til å se i butikkene i Norge. Det er populært å dele disse nesten i to og legge dem i sola til tørk. Våre fikk tre dager i sol før de måtte inn.

Vi har også andre fiken, såkalte kaktusfiken. De av dere som har vært i "sydens varme lande" har sikkert sett de store kaktusene med flate diagonalstilte blad. Øverst på disse finner vi på denne tiden frukten.
Størrelsen når de er skrelte er omtrent som egg, men å skrelle dem er litt av en jobb. De har skarpe pigger og tykke hansker er nødvendig. Personlig synes vi de har lite smak, men de er populære blant de "innfødte"

Våre kaktuser står nederst i bakhagen og jeg har skåret av noen avleggere som vi har lagt ned på jorden ved muren på nordsiden av huset. Oppå bladet har vi lagt steiner og så vanner vi av og til. De ser ut til å overleve.

Nå er det å vente på høsting av valnøtter. Vi har ti-elleve trær som ser ut til å gi varierende mengde nøtter. Det blir høsting om en måneds tid. Kastanjetreet drysser sine nøtter over oss litt senere. Kanskje akkurat passe til å ta dem med hjem til Norge, riste dem i komfyren og spise med smør mens vi drømmer oss tilbake til vårt lille paradis.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Bloggarkiv

Følgere