fredag 15. april 2011

Høner - eller som vi Jærbuer sier; Hyns

Allerede i fjor høst blogget vi om at neste år, ja da skal vi ha egne høner. Når den forrige eiers halvferdige pizzaovnprosjekt var fjernet hadde vi bortimot hundre murblokker til overs. Noen av disse brukte jeg til å tørrmure opp et lite hønsehus. Jeg la stålplater over for å se hva som ville skje i løpet av vinteren. Nå i år var alt gress inni vissent og alt var tørt og fint.  Nett ble også innkjøpt i fjor og nå satte jeg i gang for alvor. Nettet ble strukket fra tre til tre og tilbake til hønsehuset. For å unngå at hønene stakk av ble det lagt murblokker nederst oppå nettet. Det ble også slått gress som ble tørket til høy som til slutt havnet inne i det lille huset.


Nabo Pasquale var skeptisk til prosjektet. Uten hunder i nærheten ville høner bli et lett bytte for Mikkel Rev. Gode råd var dyre og i vinter fikk vi et elektrisk gjerdeapparat på Vigrestad. (Takk til Bernt og Helga)
Fredag 15. kom Pasquale innom med et brev til oss og jeg spurte om han visste noen god plass å anskaffe høns på. Jo, det fantes en plass i Villa Castelli og vi avtalte å kjøre i lag og sjekke. Der var det mulig å få kjøpe høns og fire stykker ble kjøpt og lagt i en eske bak i bilen. Pasquale syntes de var dyre, hvis vi ventet til mai kunne vi fått 20 høner til samme pris påstod han. Etter innkjøpet av hønene - hynså, dro vi til møllen for innkjøp av hønefòr. Ti kilo til € 7.-. Deretter hjem med dagens innkjøp. Hønene ble sluppet løs i  hønsegarden og tok det hele på strak arm. Eller er det strak vinge det bør hete?
Når hønene var på plass ble det elektriske gjerdet satt opp. Hvis Mikkel nå kommer vil han forstå at høner, det er farlige greier. Kanskje vil mitt elektriske gjerde få betydning for hele revens jaktmuligheter i nærområdet?


Blir det ferske egg til frokost i morgen?


Vi har vært ute og sjekket flere ganger i løpet av kvelden. Alle fire har gått inn og lagt seg. Fred og fordragelighet hersker ser det ut som. Der de bodde før var det tydelig at det hadde foregått mye hakking, mye bart skinn er synlig på ryggene. Vi får bare håpe at de ikke blir solbrente før nye fjær har vokst ut. Eller må vi til med solkrem?

2 kommentarer:

  1. Dæ æ så som så mæ verpingjå. Ett egg te nå. Hvis inkje hynså skjerpe sæg verte di slakta av Pasquale. Der æ fleire plasse å få tag i hyns.

    SvarSlett
  2. Hønene lever farlig. Fram til 23. april har de lagt totalt 5 egg. 2. mai er de høne- kanin- og andre dyr sitt marked i Ceglie Messapica. Da blir nye høns anskaffet og de fire gamle får møtes hinsides. Her på jorden er deres liv over.

    SvarSlett

Bloggarkiv

Følgere