lørdag 23. april 2011

Sabato santo

eller påskeaften som det heter på norsk. I Norge feirer vi påske fra onsdag til mandag og vel så det. Her i Italia er det mandag som er fridag. Noen butikker holder også stengt på lørdagen.


Det er to viktige ting i matveien for italienere i påsken. Søndagen går de på restaurant og mandagen på picknic.
I fjor fikk vi spørsmål fra Gaute og Signe Birkeland om vi ville bli med på lunch i deres farvorittrestaurant; La Silvana. Og det ville vi. Det ble en matopplevelse vi kommer til å huske lenge.


Vi kan ta en lang forklaring over det som skjedde i dag og vi kan ta en kortversjon. Vi velger den lange versjonen.
Først et lite tilbakeblikk. Før jul 2010 var Sofie og jeg på Sæland hos IiS der Sofie kjøpte julegaver. Siv Elise som er designer i selskapet inviterte oss impulsivt hjem til seg og sine foreldre (Ole og Olaug), mann og barn i romjulen i lag med våre italienske venner; Fara og Francesco som var på besøk hos sønnen William i Stavanger. Der hadde vi en kjempekveld med god mat og god drikke. Etterpå har vi holdt kontakten og fikk vite at de skulle til Puglia i påsken, alle seks.
Når tankene begynte å svive angående årets påske kom vi på at det kunne vært kjekt å samle "alle" nordmenn til påskelunch. Birkeland's ble kontaktet og tente på ideen de også. Men, kanskje heller på lørdagen slik at vi kunne få spesialservice på La Silvana. Signe's bror, Aksel og kone Lise Lotte, datter med familie, Wenche og Volker med barn - alt i alt ble vi tyve personer til etegildet. 18 nordmenn, en italiener og en tysker. 14 voksne og seks barn.


Di Seland kom til Puglia på onsdagen og Olaug og Ole hadde bestilt overnattinger i Ceglie Messapica. Vi forsøkte gjentatte ganger på forhånd å finne stedet der de skulle bo og til slutt klarte vi å finne "Il Trullo dei Messapi". det var henvisninger til stedet på Google Earth og Googlemaps, men de stemte ikke. Stedet hadde lagt ut koordinater på sin hjemmeside, men de stemte heller ikke. Men når vi var der koordinatene stemte, spurte vi oss fram til rett sted. De hadde bare bommet med et par-tre hundre meter når koordinatene ble lagt inn. Vi la inn stedet på vårt eget kart og sendte til Ole slik at han lettere kunne finne stedet.
De fant fram til slutt.
Torsdag hadde vi telefonkontakt med dem og jeg kjørte dem til byen slik at de kunne finne minibank, matvarebutikk, fruktbutikk etc. Torsdag ettermiddag kom de innom til oss og vi avtalte at vi om kvelden tok en tur sammen til Ceglie for et godt måltid mat. Fredag dro vi til Locorotondo sammen for et markedsbesøk før vi spiste bra i Martina Franca før vi skiltes.
Vi har truffet Ole og Olaug en gang før, men føler at vi har kjent dem hele livet.


Nuvel; til lørdagens utskeielse i matveien.
Wenche og Volker's famile og Ole og Olaug's famile satte hverandre stevne hos oss først, deretter dro vi sammen til Birkeland's for "vorspiel" siden vi visste veien.
Etter et kort opphold i trullo Pernoll, dro vi til La Silvana. Vi var der ca 13 og dro derfra ca 18. Og vi fikk mat. Det er vanskelig å beskrive maten. Dette er i Italia og vi fikk lokale retter. Vi fikk først et lite påskebrød som alle skulle spise litt av hver. Inni brødet var det en overraskelse; et egg som var lagt inn i deigen før baking. Forresten, på bordet var det oppstilt menyer, spesiallaget til oss "vikinger". Vi har allerede glemt rekkefølgen, men det startet med antipasta som bestod av varme og kalde småretter deriblant nysteikte pansarotti.
Etter hvert fikk vi rå sjømat. Det er nok ikke alle som ville satt pris på dette, men det smakte herlig.


Østers, blåskjell, reker, kongereker, blekksprut etc. Nydelig spise for sultne gjester.
Sulten avtok etterhvert som flere retter kom på bordet.

Det var også to forskjellige pastaretter.


En av rettene var risotto med poteter og blåskjell.
Dette var også utrolig godt.Bønnestuing med løk og kokt salat; velsmakende husmannskost. Det blir umulig å beskrive alt vi spiste. Vi måtte ha pause midt i måltidet og strekke på bena før fisken. Etter fisken kom en nydelig rett av geitekje.

Nest sist kom jordbær med pistasjeis. Jordbæra var dynka i pressa sitronsaft og sukker. Kan anbefales!
Det hele ble rundet av med torta (kake med krem),
limocello, crema di limoncello og kaffe. Og selvsagt; under hele måltidet, viner som var både hvite og røde og vann ad lib.


Vi skal ikke spise mer før i morgen. Da er vi bedt til påskelunch hos Francesco og Cira i Grottaglie. Det kommer det mer om i neste blogg.

1 kommentar:

  1. For en tur, og uforglemmelige måltider. Sammen med fantastisk koselige mennesker. Kan man ha det bedre:):)

    SvarSlett

Bloggarkiv

Følgere