onsdag 18. april 2012

Uvær og hagerapport.

Vi har det ikke bra værmessig for tiden. Vi har stort sett minst ti grader varmere enn i Stavanger, men vi synes det er for lite. Og så har vi hatt mye regn. Vi har hatt 180 mm siden vi kom for 2½ uke siden. Og det er mye her.
Det er grønt overalt og ugresset koser seg når det er så vått.
I fjor, før vi dro til Norge, satte vi alle restene av hvitløk som vi hadde liggende. I tillegg kjøpte vi et kilo småløk som vi satte mesteparten av. Og til slutt, 3-400 gram fave (bondebønner)
Hvitløken har vokst og trivdes, selv om feddene ikke er utviklet helt ennå. Vi bruker det grønne som smakstilsetning i potetstappe etc. Løkene er fortsatt små, men smaker godt. Fave er avblomstret og har satt belger som nå er ca 10 cm lange.
Innimellom alt som er sådd og plantet vokser det ugress. Endatil vassarve! Heldigvis er det lett å fjerne når jorden er så fuktig, men det tar på ryggen.
Men det er tydelig av vi som jærbuer ikke har samme forhold til jorden som de "innfødte".  Lørdag kom Pamela Filomeno innom i lag med far Antonio for å hilse på. Han kommenterte at her stod plantene tett! Og det har vi lagt merke til andre steder her også. Her er det mye større avstand mellom plantene. Men, vi får se etterhvert om ikke det går bra på vår måte også.
Pamelas far er storbonde med flere eiendommer, både her i Puglia og i Basilicata. Han driver med spisedruer som hovedinntektskilde, men har også kiwi, appelsiner etc. Og produserer olivenolje. 400 tonn årlig!  Om vi likte artisjokk? Selvsagt gjør vi det og da ville han komme innom med litt til oss. Og så måtte vi bare plukke moreller hos han dersom vi ikke hadde nok på egne trær.  ....
Vi skrøt av varmen og vennskapet vi opplevde her i Puglia, men ble avfeid med at det man sår, det høster man.

Søndag dro vi på tur i området. Fra oss og til Mottola, derfra til Castellenata Marine for lunch, derfra til Ipercoop ved Taranto for litt shopping før vi returnerte hjem. På Ipercoop kom vi over en ny måte å selge spekepølse på. Eller skal vi kalle det rullepølse?  Vi fikk også tak i nye solstoler til erstatning fra de som vi kjøpte i 2007 og som er utslitt nå.
En liten tur på tilsammen ca 16-16 mil.

På det varmeste vippet det 20 grader, men det gav ikke lyst til lange turer i vannkanten.

Onsdag formiddag kom Pasquale og Vita innom. Bare for å være sikre på at vi hadde forstått at vi skulle komme til dem på søndag til feiring av 38 års bryllupsdag! Det skulle ikke komme så mange gjester, helst bare nær familie, men selvsagt måtte vi komme.  De hadde vært ute og gravd opp ville liljer.  Vi fikk tildelt både hvite og blå som vi kunne plante i egen hage.

Ellers så blomstrer det omkring oss. I fjor kjøpte vi en liten plante midt på sommeren. Før vi dro hjem flyttet vi den til en større potte og nå ser den slik ut. Den har vokst fra 10-15 til 80 cm i diameter. Og er full av vakre hvite blomster.

Vi fikk også noen sukkulentavleggere hos Fara og Francesco i fjor. En "rosett" ble også satt i en stor potte i fjor høst. Nå har den vokst og utviklet seg og nå er den ca 40 cm høy.

I fjor fikk vi mer aprikos enn vi hadde forventet. Vi hadde nesten ikke sett blomster og kart før de begynte å falle som nedfallsfrukt. I år ser vi mengdevis av kart allerede. Hvis alt dette blir til frukt har vi et overflodsproblem. Heldigvis har vi venner som bor i blokkleilighet.


Utenfor pergolaen har vi plantet to blåregn. I år har de blomstring for fult. det er et vakkert syn.

Det blir kanskje mye feiing av gårdsplassen, men slik det ser ut nå, tar vinden seg av problemet. Vi får håpe at de holder seg til neste uke da det er meldt finvær med vindstille og sol. Da kan vi kanskje få nyte duften også.


Vi har aldri sett så rikelig blomstring på våre Mele Cotogne som i år. Vi har tatt avlegger for to-tre år siden og nå blomstrer den også.  Vi nordmenn kjenner vel navnet Kvede bedre.

Her i Italia brukes frukten mest til marmelade. Det er interessant fordi på Portugisisk heter planten marmeleiro.

Vi bruker frukten til likør. Den er så god at vi har etterspørsel blant venner om de kan få en flaske!
Eller man kan skjære frukten i tynne skiver, drysse over sukker og rødvin for så å bake hele sulamitten i stekeovnen til vinen er fordampet. Det smaker kjempegodt.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Bloggarkiv

Følgere