torsdag 25. april 2013

Pollaio

Hønene har fått nytt hjem.

Når vi anskaffet høns for første gang i april 2011, stablet jeg noen gamle sementblokker oppå hverandre. Jeg laget en åpning til uteområdet, la metallplater på taket og en metallstang inni som vagl. Verping skjedde i en krå der jeg la høy.
Dette var beregnet til å være en midlertidig løsning. Som mange andre midlertidige ting har også dette eksistert lenger enn planlagt.

Det har forsåvidt fungert greit, men høner driter om natten. Dermed ble det fort mye arbeid med å fjerne etterlatenskapene.  Og noen ganger lå hønene i reiret om natten. Det medførte skitne egg.

Jeg har syslet med tanken om å bygge et bedre hus i lang tid. Nå tok jeg konsekvensen av tenkingen og kjøpte hjem materialer til bygging. Først ble bordene brukt som forskaling til fundamentet til annekset. Deretter inngikk de i byggingen av hønsehuset.

Mye tenking har foregått. Mer enn antatt på forhånd. Søvnløse netter har jeg hatt og da har planlegging av bygget vært en del av søvnterapien.

Nå er det ferdig. Det nye har nettingbunn slik at avføring som ikke faller gjennom lett kan spyles bort. Og det har egen seksjon for egglegging med egen takluke som lett kan åpnes for innhenting av nylagte egg.

I tillegg er det laget to vagler. Alt i alt er det plass for opp mot 20 høner om så skulle ønskes. Vi har ikke planer om så mange, men noen flere enn i dag blir det.


Nå får de eget oppholdsrom og egen verpeavdeling.

Og Sofie syntes det var så stas at det måtte flagges i anledningen.Så får vi se om de tør gå inn når det nærmer seg kveld. Jeg må nok stenge for verpekassene slik at de ikke sover der. Og når alle er vaglet fjerner jeg stengslet slik at det er klar til i morgen. Egglegging skjer så tidlig om morgenen at vi som regel ikke er oppe da.

Og så må det slåes mer gras som kan bli til høy. Dette huset har mye større verpeplass enn det gamle og nå er vi lens for høy.


Som tidligere blogget, tre av våre høner ble revemat i vinter. Og vi fikk tilbake to pluss en erstatningshøne fra Pasquale.  Sistnevnte har ikke lagt et eneste egg enda. Hun er mer opptatt med å være nær hanefar.  De andre to legger nesten hver dag, men det blir for lite. Vi har ikke nok til å gi bort til venner og naboer.
Heldigvis er det høne- og kaninmarked i Ceglie den 2. mai. Da skal det kjøpes flere høner av forskjellig slag.

Fra første dag vi hadde høns var det etablert en hakkeordning. Bokstavelig talt. Men nå hersker det fred og fordragelighet. Hakkeordningen var initiert av en av hønene som ble revemat. Det skal bli interessant å se når det kommer nye innbyggere om freden fortsetter.

Hønsehold er terapi.

Det er takknemlige vesener som spiser alle matrester vi har. Bortsett fra gulerøtter og fennikel. Nedfallsfrukt spiser de også, men det kan bli et problem med mengden. Moreller, fiken, plommer, pærer, aprikos og morbær får vi så mye av at vi ikke klarer å spise eller konservere alt.
Det beste de får er kjøttrester, pasta og gnocci. Blir kjøttbitene for store blir det kappløp i hønsegarden. Den som har fått tak i kjøttet stikker avgårde og de andre løper etter for å forsøke å stjele biten.

I Norge om vinteren må vi kaste matrester i den brune dunken, her blir de omsatt til gode egg.  Med så gul plomme at den nesten er brun.

Hønsehold er terapi.

Og som dere ser av påkledningen til Sofie, vi har det godt og varmt. De innfødte klager på at vinteren har vært fæl og våren forsinket, men for oss frosne nordmenn er dette bare velstand.
For å gi et lite eksempel viser vi Yr's langtidsvarsel.  For her og Stavanger.

Yr.no tar som regel feil og melder to-tre gradere kaldere enn det som den lokale meldingen går ut på. Og den lokale er mer i samsvar med det vi opplever.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Bloggarkiv

Følgere