torsdag 12. juni 2014

Puglia og sånt

For noen dager siden kom våre gode naboer Mimmo og Lina innom og gav oss en flaske Limoncello. Det er ganske vanlig å stikke innom med gaver hvis og når man har noe til overs. Selv har jeg laget eggelikør og tirsdag kveld i forrige uke stakk jeg over og leverte en halvliter av nevnte likør. Den ble umiddelbart prøvd og falt i god jord, både hos gamle og unge.

Når jeg var der ble det diskutert nordmenns innflytelse i området. Svigersønn Maurizio hadde sett et program om Norge på TV og hadde undersøkt litt mer. Han ble fyr og flamme når jeg nevnte Kong Tancred som Torfæus skrev om. Konge av Sicilia og Pul.
Så kom diskusjonen om navnet Puglia i gang. Maurizio kunne fortelle at før landhevingen besto Puglia av to øyer, Gargano og Murgia. (sistnevnte er der vi bor) Disse øyene besto mest av kalkstein som var porøs og som dermed ikke kunne holde på vann. Fra gresk kom forstavelsen a- som betyr "uten" eller "mindre". Som vi i norsk finner igjen i f.eks. apolitisk - uten politisk tilknytning, areligiøs etc.  Pul betyr vann på latin forklarte han. Dermed; Apulia; uten vann.

I år har betegnelsen forøvrig vært feil. Det har regnet og det har vært kaldt. Faktisk har det vært varmere i Norge enn her. Og det liker vi ikke.

Men det har blitt bedre. Sommeren har kommet for fullt. Mellom 25 og 30 grader hver dag gjør livet til en lek. Selv om det betyr at orto'en (grønnsakhagen) må vannes daglig er det bedre enn å måtte fyre. Men, jeg fyrer allikevel.

Ikke for å holde varmen, men for kosen sin del.1 kommentar:

Bloggarkiv

Følgere