lørdag 21. mars 2009

Været, market, mold, telefon og språk


Været akkurat nå er nedtur. Sånn sett kunne vi like gjerne vært i Stavanger. I dag var det nede i 2 grader!!!  Og vind.  Tok en tur på markedet for å kjøpe litt mer appelsiner (€ 5 for 6 kilo) og selv om det var kaldt var det mer folk enn vanlig - i alle fall mer biler, men det skyldes vel også været, når det er varmt, går  folk, når det er kaldt kjører dei.


Det blir helst innesitting slike dager. Ovnen arbeider for fult og slik sett er det bra. Vi har ved i mengder så vi lider ingen nød. 
I dag forsøkte jeg, iført varmedress å spa litt mer i hagen - lage mer bed, men måtte gi opp. Jorda er rett og slett for våt, to tak med greipa og den måtte renses.  Jorda er spesiell her, rød leirjord som er veldig næringsrik. Men når den blir våt, klistrer den seg fast til alt. I jorda som tørker under støvlene kan man lese teksten som er preget i gummien. Men salaten som er plantet ser ut til å overleve både kulde og vind.

Når vi kom ned hadde vi flere dager uten skjorte og full soling. Det ser ut som om vi  må vente enda en uke før vi kan gjenta slike sysler.

Ellers koser vi oss med videoer som Rune har skaffet oss. Ser av og til litt på italiensk TV, men det er ikke ubytterikt. Vi forstår fortsatt for lite av språket.  Selv om det bedrer seg.  Nå tør jeg gå på jernvaren og spørre etter ting, snakke med folk på markedet etc. Det går greit en stund, men etterhvert settes tempoet opp, ordforrådet øker og jeg får offline.  Men alt tas med godt humør, folk er blide og hjelpsomme og setter pris på våre spede forsøk.  
Rart i grunnen.  Kommer du inn i en butikk her, må du hilse.  Hvis ikke hilsing, ingen service. Man forventes å hilse på både andre kunder og betjeningen. I alle fall i de små lokale butikkene.  Varehusene og butikkjedene er det anderledes med. 

Fortsatt sliter vi med telefonene - de norske altså.  Sofies telefon 99492075 virker, men Livars 99725739 virker ikke. Heldigvis har vi internett og Italienske telefonnummer.  Men det Italienske mobiltelefonsystemet er anderledes enn det Norske.   I Norge er vi vant til at vi har dekning nesten overalt. Her har man dekning noen steder. Og om Vodafone har dekning, så er det slett ikke sikkert at TIM eller Wind har dekning. De har hver sin antennemast. Og dersom man har sim-kort fra en leverandør, virker ikke telefonen fra andre leverandøres antennemaster.  Tungvint og uforståelig.  Vi er derfor nødt til å ha minst to italienske telefoner, signalene varierer også fra dag til dag. Nå har vi Wind og Vodafone, men skal skifte fra Vodafone til TIM som har bedre dekning i vårt hus.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Bloggarkiv

Følgere