onsdag 15. april 2009

PERGOLA - nesten ferdig.
Pergoalen har vært et langt prosjekt. Veldig mange tanker og ideer har vært lansert, de fleste forkastet.
Til slutt fikk vi en murer til å sette opp to søyler i tufo. Dette er en lokal stein som brukes til husbygging. Den er lett å bearbeide, faktisk kan man sage den med vanlig vedsag.  Dette ble gjort i fjor høst slik at den skulle stå å herdes til våren.  Sikkert helt unødvendig.
I år kjøpte jeg først to stålbjelker som går fra huset og til søylene. Disse er seks meter lange og var litt av et prosjekt å få heim på takstativet på den lille bilen vår.  Det gikk - såvidt. Disse ble så vasket, grunnet og malt før de ble festet til huset og søylene. Også dette måtte soves på - flere netter. De alternativer vi ville brukt i Norge, går ikke her. Det finnes ikke stolpesko til salgs her.

Når bjelkene var kommet på plass ble taktekking vurdert.  Bl.annet tenkte vi på at 4 x 4 meter seilduk ville ble pent. Vi avgårde til seilmaker. Jotakk, vi skulle få en pris og jeg ringde neste dag. (Bare det er litt imponerende eller?) Prisen ble € 300!!.  Da dro vi til Leroi Merlin, en megabutikk for byggevarer og utstyr. Der fann vi takplate på rull 2 x 5 meter for € 49.- . Så vi kjøpte to slike og dro fornøyde hjem.
Men for å feste disse måtte vi ha tverrliggere. Helst litt kraftige. Avgårde igjen til Ceglie og den lokale "ferramenta" - jernvare. Joda de kunne skaffe tverrliggere og jeg bestilte fem stk a 5x5 og fire a 4x4. De kunne hentes kl. 16 samme dag. Det hverken jeg eller sjefen i butikken tenkte på var at dette var påskeaften og da var alt stengt kl. 16.  Dermed ble det å vente til tirsdag og da fikk jeg det jeg skulle inklusive skruer, borer etc. 

Onsdag kveld er (nesten) alt ferdig. Skrutrekkeren gikk tom for strøm når det var 8-10 skruer igjen så det får gjøres i morgen.

Nå er det plantet to slyngplanter og en spisedrue foran muren. De skal klatre opp på de fem tverrliggerene. Taket er ferdig, fire meter ut fra huset.  Nå blir det skygge for den brennende solen midt på sommeren. 
Neste prosjekt bli et bord som skal mures opp på andre siden av grillen. I tillegg skal toppen på søylene få et par halve tufoer hver slik at bjelkefestene skjules.

I forgrunnen sees en rot som jeg holder på å grave fram slik at den kan fjernes. Her stod tidligere et pinjetre som fyllte uterommet med nåler.

Sempre lavoro.  Alltid noe å gjøre. Heldigvis er helsa på bedringens vei, jeg trenger ikke smertestillende tabletter lenger for å kunne arbeide. Om en stund blir det kanskje endatil mulig å redusere på leddgiktmedisinen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Bloggarkiv

Følgere