tirsdag 26. mai 2009

På tur med megler Pagliara Immobilien

Veldig varmt fortsatt. I dag kjørte jeg Lisa til flyplassen og vi var der før åtte om morgenen. I 28 grader!  Jeg hadde avtale med Guido Pagliara - Pagliara Immobilien om å se på et hus han har for salg. På grunn av at eieren har akutt likviditetsproblem selges huset for € 50.000 + omk. og det er interesse i Norge for å kjøpe. Men jeg ville gjerne se det selv slik at jeg kunne informere interessenten om husets tilstand, beliggenhet etc. 
Det var tydelig at eier må være ganske desperat. 4 mål jord, 400 kvadratmeter flislagt (betongfliser) uterom inkl. innkjørsel. Huset er ca 60 kvm med to soverom, bad og kombinert kjøkken / allrom. I tillegg et lite uthus med dusjmulighet. Og inngangspartiet var overbygget og delvis innebygget slik at det kunne gjøres om til en stue for en billig penge.  
Som alle hus her som legges ut for salg, skjer det ingen styling eller opprydding før bilder tas. Det er mange ganger så rotete inne at det er vanskelig å ta seg fram. Slik her også. Selv om huset selges møblert, kreves det en time eller to med hard rydding før man kommer fram til sengene og kan slenge seg nedpå. Og iflg. megler er det rom for pruting også!
Men verdt pengene, det er det.
Rart system her i Italia når man skal kjøpe eiendom.  Dersom man har bestemt seg for kjøp, må man inngå avtale om kjøp og betale depositum. Til selger, ikke til megler! Selger og kjøper er da bundet. Hvis kjøper trekker se, er depositumet tapt. Hvis selger trekker seg, må han betale tilbake depositumet dobbelt opp.
Omkostningene er et annet kapitel. Som utlending kommer det skatt på kjøpesummen. Og den er diger! Dersom man tar med meglerhonorar, honorar til notarius, oversetting, vitner, og skatt, blir summen ca 17-18%!  Er huset kjøpers "prima casa" - første og eneste hus og kjøper får opphold i Italia innen 18 måneder, bli endel av skatten tilbakebetalt.
Derfor er det enkleste å bruke en omregningskurs på 10-11 i forhold til  europrisen. Da havner man omtrent på sluttsummen. +-.
Og her i Italia kan man ikke som i Norge, overføre penger til partenes konti. Nei, her må man først ha bankkonto, deretter overføre penger fra Norge og til slutt kjøpe bankremisser som man deler ut til partene når skjøtet skrives hos notarius. 

Etter vi hadde sett dette huset, tittet vi såvidt på en annen eiendom også. Eieren drev og bygget et hotell, og for å ferdigstille det, måtte mer penger til . . . .
Denne eiendommen var veldig spesiell. Først en lang innkjørsel - deretter et digert hus på venstre side. På høyre side en portal inn til en "hytte" som nesten kunne vært norsk. Treverk innedørs er sjeldent her. et par soverom, stue og kjøkken, totalt 70 kvm. Utenfor et digert svømmebasseng som var bygd i vinkel. Stupebrett og greier.
Men det som tok kaka var huset til venstre. I grunnplanet var det to garasjer + toalett og dusj.
1. og 2. etg. var nesten identiske. Stor stue, litt mindre kjøkken, tre soverom og to bad. Hver leilighet på 200 kvm!  Tre boenheter til salgs for ca € 400.000,- Gassfyrt sentralvarme, møblert og to mål tomt.
Her er det ikke slik at en megler har enerett på salget. Det vanlige er at oppdrag legges inn hos flere meglere. Hvem man til slutt velger er kjøpers avgjørelse. Dersom man ikke har tillit til en megler, kan man, dersom selger aksepterer, gå til en annen megler for å få gjennomført salget.

Mye som er fremmed for oss nordmenn, men det funker bra.

2 kommentarer:

  1. hvordan gikk det med husene? ble de solgt?
    heineve@hotmail.com

    SvarSlett
  2. Nei, de er ikke solgt. Det var ikke meningen at jeg skulle kjøpe, bare se og ta noen bilder på vegne av en nordmann som er litt interessert. Er du og interessert, Heine?

    SvarSlett

Bloggarkiv

Følgere