lørdag 27. juni 2009

Mat av squash. (zucchini) og frukt

Vi har squash i egen hage. Og Pasquale har mye squash som han deler med seg. Vi har fått et problem; hva skal vi gjøre med all squash'en.

Noen ganger har vi delt de i to, skrapt ut frøene

og fylt oppi med allslags godt. Stekt kjøttdeig, løk, urter etc og drysset ost over. Inn i ovnen på 200 grader i ca 20 minutt for gratinering. Det er god spise.

Men det er jo begrenset hvor mange ganger vi kan spise det samme til middag - dag etter dag.

Oppskriftsleting på nettet resulterte i at vi fant tomatpai.Også dette ble utrolig godt. Godt varmt og godt kaldt.

1 squash rives og saltes (for å trekke ut vannet)

4-6 tomater skjæres i tykke skiver og legges i bunnen av en godt smurt form
3 egg piskes i lag med 5 ss hvetemel, 1/2 løk og to fedd hakket kvitløk, 5 ss reven parmesan og 4 ss cottage cheese. Press vannet av squashen og rør inn. Smak til med salt og pepper.
Stekes på 220 grader i ca 30 minutt


Til slutt fant vi at resten skulle sursyltes. Vi har 1/2 liters glass og det går ca en squash pr glass.

ca 1 squash pr glass.
1/2 løk pr squash

Lake nok til 5-6 glass
5 dl 7 % eddik
saften av 2 stk appelsin
10 dl sukker
2 ts malt ingefær

Skjær squash og løk i tynne skiver.
Kok opp alle ingrediensene til laken og rør til sukkeret er oppløst. Kok grønnsakene i 3-5 minutter. Rør forsiktig i dem av og til.
Legg grønnsakene i rene, varme glass og hell laken over. Sett tett lokk på med en gang. Avkjøles og oppbevares kaldt.


Det med kald oppbevaring kan bli et problem her. Temperaturen innendørs kommer ikke under 20 grader noe sted.


Dette ble utrolig godt og det kommer nok flere squash på glass framover.

Søndag formiddag kom Pasquale og Raffaelo innom. Vi hadde noen fliser som de kanskje kunne bruke i et prosjekt hjemme, men det var for få. Vi ba også om at de fikset litt betongarbeid ved døren vår, tyvene i november har brukket løs litt av innfestingen av dørkarmen.
Samtidig oppdaget Pasquale at vi hadde relativt få og små fiken på vårt tre. En halvtimes tid senere dukket han opp med en kurv digre, nesten overmodne fiken.

Han visste om et tre noen kilometer herfra, hadde kjørt dit og plukket spesielt for oss.

Vi tror ikke det er mange i Norge som ville gjort slik for sine innvandrernaboer!

Men han burde nok sett på sørsiden av treet vårt. Digre modne fiken hang klar til høsting. Mandag ble de fleste av disse tatt inn. De veide over et hekto hver!

Deretter ble halvannen kilo delt i småbiter, lagt i gryte med litt vann, en desiliter eller to med rødvin, basamicoeddik, sukker, salt, pepper og rosmarin. Så ble det hele kokt i ca 1/2 time, deretter nedi med stavmikser for så å bli helt på glass. Denne sausen skal være god til grillmat av både kjøtt og fisk. Vi får prøve etterhvert. Men smaken var god som den var.
..

I en ildfast form la vi halve fikener, drysset sukker på, la en smørklatt på toppen og satte det inn i komfyren for gratinering. I lag med italiensk iskrem ble dette en herlig dessert.
..

På formiddagen ble også bønnene høstet. Renset og kokt ble det godt i lag med potetsalat, syltet squash og grillet kjøtt. Resten av bønnene skal bli bønnepure mandag.

Og mandagen ble det servert polpette (små boller med fyll av oliven og kjøttdeig), bønnestuing, sursyltet squash og fikensalsa. Det var utrolig godt. Over all forventning.

Fiken er et problem. Her i området er fikentre ugras, men i vår hage har vi flere store fikentre. Ett bærer frukt nå, de andre får frukt i høst. Og de som kommer i høst er mindre. Forresten, det som bærer stor frukt nå, får også små frukt i høst. To avlinger i året. Men lysten til å spise gratinert fiken (med honning, sitronsaft og brie) stopper også etter noen dager. Det må nok bli mer salsa og det kan brukes til gaver til venner og naboer.
Torsdag kom Pasquale innom med mer fiken. I tillegg klatret jeg i fikentreet vårt og etterhvert havnet nesten 7 kilo i gryta og ble til 13 halvlitersglass med salsa. Yummi.

1 kommentar:

  1. Helt topp...var gjòr man i Norge en vinternatt..?
    smil fra
    Cristina.

    SvarSlett

Bloggarkiv

Følgere