torsdag 25. juni 2009

Og mannen han gjekk seg til vedaskog..........


Først ble det synfaring og det ble oppdaget at et stort tre var i fare for å slå bort i de elektriske ledninger som går over tomten. Beslutningen var lett, treet måtte bort.
Men det måtte gjøres en dag med rett vindretning slik at det ikke falt over ledningene i stedet for fra. Det gikk greit.
Etter felling ble det mye kapping. Nederst måtte det sages fra to kanter, motorsaga med 45 cm sverd var for kort. Alt måtte kappes så kort at det kunne gå inn i ovnen, dvs max 30 cm lengde.

Etter kapping ble det lessing i trillebåre for transport opp til huset. Mye av strekningen går over mark som er pløyd. Det ble tungt og en rystende opplevelse.


Dimensjonene på endel av stammen var imponerende. Og det var ikke snakk om kløyving. Her måtte jeg skave av fra kanten og rundt innover i en spiral. Øksa er 3,5 kilo så det er er løft.

Det gjør sikkert godt på kroppen, selv om det ikke føles slik mens det pågår.Men til nå er det blitt en pen stabel som skal gi varme i høst og til våren igjen. Mye gjenstår, men det er greiner som er tykke som en arm og nedover. Mye saging, men mindre kløyving.

Den lille øksa vil også bli mye brukt til fjerning av smågreiner.

Det rare er hvor fort det tørker. I løpet av seks dager letnet en kubbe med ca 45%! Men det var tørr luft, litt vind og varm sol de dagene.

Det er flere tre som må fjernes fra traseen, men det får bli en annen gang. Jeg føler det har blitt nok skogsarbeid for en stund. Vi har også et tre som står rett sør for huset, det må nok også vekk, røttene truer med å ødelegge muren og en stor rot var på vei under huset. Den har jeg kappet, men det kan være noen dypere som jeg ikke oppdager. Det blir en skummel affære å felle det treet, det må tas i biter ovenfra.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Bloggarkiv

Følgere