mandag 10. mai 2010

Hjemme igjen.

Nå har vi vært på ferie. Ferie fra pensjonisttilværelsen! Tirsdag til søndag har vi vært i hovedstaden (Roma). Kjekt nok, men det er nå veldig godt å komme hjem igjen. Hjem for å oppdage at det har skjedd mye i hagen i løpet av seks dager.

Artisjokker kan nå høstes, i alle fall noen toppskudd. Sideskuddene er også i god vokst og nå blir det mye godt i gryta framover. "Plenen" må også få en omgang for å bli jevn igjen. Og så må det vannes og vannes. Georginene har lidd en smule, det samme har noen hengeplanter. Det får bli førstehjelp om morgenen, mer seriøs vanning om kvelden.
Men, de nyplantede druene ser bra ut, faktisk bedre enn den vi plantet i fjor 

Tomatene har vokst seg kraftige og har masse blomster. Blomstrer gjør også rosetreet ved garasjeveggen. Faktisk er blomstene større og fyldigere enn i fjor da det var nyplantet.


Zucchini (squash) er i god vekst. Hver plante står i et hull slik at det skal bli lettere å vanne mye. For disse skal ha mye vann når de setter frukt. (er det frukt det heter?)

Roma, ja. det blir nok siste gang vi drar til slike storbyer. Selv om vi pakket flere av våre beste skopar, fikk vi ømme muskler. Livar fikk vonde ledd og Sofie fikk vannblemmer.
Men  det er selvsagt mye spennende å se. Vi har vært der før, men oppdager nye ting, nye statuer, fontener, byg etc. 
I Roma finnes det 300 hoteller, 300 B/B og andre overnattingsteder og 900 kirker! Det krydde av prester, munker og nonner. Samt butikker for salg av "articolo religioso!"


På kirketrappene lå fattige og vanføre og tigget etter penger, innenfor var det gull og sølv og jordiske verdier av ufattelig størrelse.
Kontrasten var enorm og gir grobunn for ettertanke om kristendommens prioriteringer.


Men ellers er Roma en spennende by, ikke minst på grunn av historien og alle de gamle bygninger som har overlevd tidens tann i varierende grad. Rart å tenke på at f.eks. Pantheons kuppel er bygd i betong i omkring år 120!   Betong gikk i glemmeboken etterpå og ble først "gjenoppdaget" på 1800-tallet.

Men det var køer overalt. Vi gadd ikke stå i en kø som strakte seg over mer enn halve plassen foran Peterskirken bare for å komme inn i Peterskirken. Det var trangt foran fontenene også. Bildet viser tilskuere foran Trevifontenen lørdag ettermiddag.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Bloggarkiv

Følgere