torsdag 23. september 2010

Det spirer og det gror.

Det hele med planting og vekst er litt omsnudd i forhold til hva vi nordmenn er vant til.


 
21. august var jeg på marked og kjøpte tomatplanter og salat. Tomatplantene var noen lange stengler som ikke kunne stå ved egen hjelp.  Nå har de første pinnene blitt skiftet ut med noen lengre. Masse blomster og masse tomater. De er bare kart ennå, men de største er som små egg.  Nå er det bare å vente på rødfargen.

Samtidig kjøpte vi noen små salatplanter. De har vi begynt å spise på for en god stund siden. I tillegg har vi kjøpt nye salatplanter i to omganger.  Nå er vi sikret grøntfor til vi drar tilbake til Norge.

Fave har spirt fint. Fave er navnet på den lokale bønne som brukes flittig her i Puglia. Som stekt i olje med salt, bare kokt eller som purè etc.

 Alle som ble sådd i grønnsakhagen har stukket hodene over jorden. De vi sådde i bakhagen går det noe tregere med. Den jorden har fått mindre stell og gjødsel opp gjennom årene. Og jeg brukte ikke jordfreseren flittig nok før såing.  men de kommer opp etterhvert de også.
Vi fikk bønner til såing av Gaute og Signe Birkeland i San Marco. Jeg fikk sikkert også beskjed om når de skulle såes, men det gikk hus forbi. Det må være alderen. Nå er de i alle fall i jorden.


Lørdag 18. september var vi på marked i Francavilla Fontana og kjøpte løk- og fennikelplanter. Vi satser på at løken er klar neste år. Hvordan det går med fennikel får vi se etterhvert.


Vi plantet tomater i vår også. Når de var ferdig innhøstet og nesten visne, kjørte jeg jordfreseren over restene. En og annen tomat fulgte med ned i jorden. Nå spirer små tomatplanter fra frøene!
I et forum så vi oppskrift på likør laget på kaktusfiken  (Fichi d'India). Det så interessant ut og Pasquale ble besøkt for tigging av 10 fiken. Det er ikke noe problem, de vokser som ugress langs steingjerdene. Nå står det og filtreres og blir nydelig ravfarget. 


Kaktusfiken har alle som har vært i "syden" sett. Disse store kaktusene med tverrstilte blad som vi nordboere ikke kunne forstå hva kunne brukes til.

Neste prosjekt er å sette poteter. Det gjøres noe nærmere avreise. Jorden må gås over flere ganger med jordfreseren før potetene skal nedi. 
Vi satser på å spise egne nypoteter når vi kommer tilbake til våren!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Bloggarkiv

Følgere