onsdag 25. mai 2011

Moreller

Det er kanskje litt irriterende for nordmenn å lese om moreller nå. Vi ser på nyhetene at det blåser og regner i gamlelandet. Men her hos oss, her er morellene modne. Vi har seks morelltrær av varierende størrelse. Og bærene modnes til forskjellig tid. Heldigvis.
I fjor plukket vi fra ett tre og laget ca 7,5 liter likør. Pluss mye syltetøy.  I år gidder vi ikke så mye og ba derfor våre venner Fara og Francesco om å komme på morelldugnad hvis de hadde lyst. 
Det hadde de og tirsdag kveld stilte de opp.  For å få tak i de bærene som hang høyest brukte jeg sag og saget av hele greinene. Da slipper jeg å beskjære disse greinene i september. Aldri så galt at det ikke er godt for noe.


Men, selv om de dro avgårde med mange kilo bær synes det nesten ikke på treet. Det trengs noen dager til med sol og pent vær, så er det en ny runde med andre venner forhåpentligvis.


Og når det treet er ferdig plukket står neste for tur.
Og det treet bugner med kart. I store mengder.


Det klages i Italia over morell"høsten" i år. På grunn av været modnes morellene over hele Italia samtidig. Det påvirker prisen som blir lavere enn tidligere år. På markedene selges nå moreller for €2,50 -3 pr kilo.
Vi gir bort våre.
Når vi plukker ser vi at en del bær er skadet av fugler. Diss havner hos hønene våre. Og den menyen setter de stor pris på. Uansett hvor mange de får går det bare en kort stund før alle er spist. Inklusive kjernene.
(Nei, Olaug, det er ingen egg foreløpig fra unghønene)


(Hvis du vi se større bilder, klikker du på bildet.)

4 kommentarer:

 1. Godt de har det bra Livar. Men det er ein sjarm med masse vær og. Me kan sitta inne og sjå ut når vinden ule ute, eller visst det sko komma øve oss så kan me krypa under dynå ....

  Sissel.

  SvarSlett
 2. Men tenk så fint vi har det og...hos meg blomstrer trea enda....
  Solveig H.

  SvarSlett
 3. Å du og du. Kos deg masse, Mine moreller og kirsbær er små grønne ennå.
  Ragnhild

  SvarSlett
 4. Kos deg med morellene, og eg seier:Eia var eg der, er skikkelig lei av dette møkkaveret. Like kaldt som ein midtvintersdag, og regnar støtt. Lengter til varmere strøk. Drar til Budapest om ei lita stund, håper på varme der i allfall:-))

  Bodil H..

  SvarSlett

Bloggarkiv

Følgere