onsdag 21. september 2011

Væromslag etc

Vi har hatt det varmt - veldig varmt med maksimumstemperaturer på tretti grader pluss/minus i tre måneder. Søndag var det 31 grader, mandag 25,tirsdag 22, onsdag 22. Det kjennes på kropp og sjel. I tillegg har vi hatt endel vind og bittelitt regn og torden.
Vi har begynt å tømme bassenget. Med vannslange etter hevertprinsippet går det langsomt. Først begynte vi i grønnsakhagen der vi hadde frest ned strøet fra hønsehuset og greiner fra fikentre som var kjørt gjennom kompostkvernen. Etter jordfreseren er det to furer som passer bra å plante i. Der ble det satt hvitløkfedd fra tre kraftige hvitløker. Det går nok ikke lang tid før de begynner å spire og når vi kommer tilbake til våren er de store nok til å bruke i matlagingen. I alle fall det grønne som stikker opp.
Vi gjorde det samme i fjor og skar av det grønne gang på gang og brukte i risotto og annet godt som ble laget.
Vi har også fått satt endel tulipanløker og påskeliljer. Vanlige liljer skal settes noe senere, helst i oktober. De ligger klar.

I forrige blogg fortalte vi om Espen og Erik. Vi var ute og spiste med dem på lørdag kveld og en av antipastiene  var forskjellige oster. Til disse ble det servert fikensyltetøy. Det smakte veldig godt. Tirsdag morgen hentet vi snaut halvannet kilo fra et tre, tilsatte revet skall og saft fra en sitron, et revet eple og brukte stavmikseren for å jevne det hele ut. Etter en tids koking lot vi det kjøle av mens vi dro til fødselsdagfieiring for Lise-Lotte Horvei i Cisternino.
Det var en smule vind og parasollen ble lagt ned for å dempe trekken. Allikevel, desserten ble inntatt innendørs.  Og som alltid når Lise-Lotte lager mat, det ble en smaksopplevelse av de sjeldne.
Vel hjemkommet smakte vi på resultat av kokingen og fant ut at bittelittegrann sukker kunne være på plass. To spiseskjeer ble tilsatt før syltetøyet ble fylt på varme glass. Nå gjenstår spising i lag med ost av alle de slags. Skjønt ost er det Sofie som er mest glad i. Livar koser seg med tynnskåret lardo, kanskje med et lite dryss av salt og pepper. I lag med f.eks. grissini blir det er kongemåltid.

I Norge er vi relativt ukjente med lardo. Det er rent spekk skåret fra grisens rygg. Saltet og krydret blir det  lagt i marmorkar i lag med urter. Når det er ferdig skjæres det i tynne skiver, så tynne at du nesten kan se gjennom dem. Smaker utrolig, silkemykt og kremaktig. Det må oppleves, det kan ikke beskrives.
Lardo kan også stekes. Da blir det helt blankt og gjennomsiktig. Fettet smelter og blir et utmerket grunnlag når det skal stekes noe godt i pannen. f.eks fleskepannekaker. Får du tak i lardo i Norge, ikke nøl, løp og kjøp!

Sånn rent matmessig: Mandag måtte jeg til Taranto for å få tak i ny lader* til PC'en. På Auchan der jeg vikk ny lader, hadde de hummer, levende importert fra USA. Jeg kjøpte med meg en  på ca 750 gram hjem og det ble lunch den dagen. Mandager er hva du gjør dem til.
Skallene ble stekt og tilsatt hvitvin og vann. Kraften ble silt og satt til kjøling. Onsdag ble det risotto. Med hummerkraft og til slutt tilsatt reker. Det ble den eneste gang at all risotto som ble lage ble spist opp. ALT.

Vi har lært å lage risotto av Fara. Det blir bra hver gang, men akkurat denne overgikk alt vi tidligere har laget. Kan anbefales. Vil du ha oppskrift må du legge inn kommentar på bloggen.

*
Å få tak i reservedeler til ting og tang her i Italia kan være problematisk. Jeg hadde først forsøkt hos Euronics i Martina Franca. Deretter hos Expert i Taranto for jeg endelig fikk hjelp hos Auchan. Vi har en foodprosessor med ødelagt bolle. Samme ting skjedde der. I butikken der den var kjøpt; ingen hjelp. Hos Euronics i Martina; ingen hjelp. Men en liten butikk i Villa Castelli var villige til å hjelpe. Bolle ble bestilt og når den ankommer skal jeg få mail!! 
Smått er godt, også her i Italia.

1 kommentar:

  1. Jeg er så fornøyd med at temperaturen går nedover! Er mest glad i "norsk" sommertemperatur. Trenger ikke ha på aircondition om natten og da er jeg fornøyd!

    Fikener er noe av det beste jeg vet så jeg er litt misunnelig ;-) Noe av det første jeg skal plante når jeg får egen hage!

    SvarSlett

Bloggarkiv

Følgere