onsdag 8. august 2012

Kjøpers marked

Mange har oppdaget at Puglia, den østligste del av Italia har mye å by på. Ikke minst begynner interessen hos Rogalendinger og andre nordmenn å ta seg opp.
Grunnene kan være mange, men vi skal ikke legge skjul på at prisnivået på eiendommer er meget behagelig. I alle fall for oss nordmenn som befinner oss på den grønne økonomiske gren.
I den senere tid har jeg vært involvert i husleting. Det kan være greit for potensielle kjøpere å ha en person som kan sjekke ut eiendommene som er avertert til salgs.  Et bilde kan si mer enn tusen ord sies det, men det stemmer ikke alltid her. Et bilde kan lyve og det kan fortelle om mulighetene, ikke om den reelle situasjon eller omvendt..

Her er det ingen som styler hjemmet før megler kommer. Her er ingen profesjonell fotograf. Her er det ingen som rydder eller vasker før eiendommen blir lagt ut for salg.
Noe ser veldig bra ut, men ved nærmere ettersyn er det slett ikke så bra. Noe ser dårlig ut, men krever bare bittelitt innsats før det blir meget bra.

De eiendommer som tilsynelatende er mest interessante for nordmenn er de som ligger et stykke fra byene og som har tomt av en viss størrelse.
Akkurat tomtestørrelsen er ikke noe problem her. Det kreves nemlig en viss størrelse før man får lov å bygge! I Ceglie Messapica, den kommunen vi bor i, er minstekravet ti mål. Da får man bygge ca 200 kubikkmeter! Akkurat vårt hus er i sin tid bygd ulovlig siden tomten er bare ca 4,5 mål. Men i ettertid har man fått amnesti.  I tillegg er det i ettertid bygd garasje/carport på ca 45 kvm. Uten byggemelding og uten tillatelse. Men vi har bare stålplater som tak og da gjelder det visst ikke som bygning. Det finnes mange garasjer som ikke myndighetene vet om her i området.  Mange kommuner har forbud mot å bygge basseng. Da søker man om å få bygge åpen cisterne. Lover er visst til for å omgås.  Derfor finnes det mange åpne fliselagte cisterner med renseanlegg.

Akkurat nå er det et nytt par som er på husjakt som får hjelp fra meg. De kan være greit med en lokal til å sjekke rundt, ta bilder og få et inntrykk av eiendommer før kjøpere kommer på endelig inspeksjon. Det kan være nyttig med en "shortlist" slik at man ikke blir utslitt og halvblind etter noen hektiske dager.
Jeg har f.eks. sett på denne som ligger ikke så langt fra oss.

Trullo som er innebygd av et nyere bygg. Priset til € 120.000 Ti mål jord og uthus. Litt rar planløsning, men allikevel ganske kjekt.
Det rare er at dersom man søker på både samlesider og sidene til meglerne så er det oppgitt en pris. Men hvis man besøker meglerkontoret og ber om mer informasjon, finner megler fram til andre hus som i utgangspunktet et priset langt høyere. Trattabili er betegnelsen.Prisen er forhandlingsbar. En megler tok med med til dette som var priset dobbelt så høyt som det jeg etterspurte.

 Et digert hus som var under ombygging. Det passet ikke kjøper, det så jeg umiddelbart, men allikevel, megler trodde at et bud på halvparten av antydningen ville bli akseptert. Men selv om prisen ble halvert så gjenstod det såvidt mye arbeid både inne og ute at det ikke var aktuelt. En annen eiendom var priset til € 190,000 men megler trodde at et bud på € 90,000 kunne bli akseptert. Etter min mening var det verdt maks € 50.000 på grunn av at både vinduer og dører, El-opplegg og VVS etc måtte skiftes.
Derfor er det vanskelig eller nesten umulig å satse på internettsøk. Man må oppsøke meglere. Og når man i tillegg vet at mailer sjelden eller aldri blir besvart kan det fort by på problemer uten en kontaktperson. Det finnes hederlige unntak selvfølgelig.

Og noen selgere bruker ikke meglere i det hele tatt. Her i Italia må både kjøper og selger betale meglerhonorar og alle forsøker å spare penger. Dette huset som jeg så på var en drøm. I enden på en blindvei, ca 4 km fra Ostuni; "la citta bianca" en attraksjon blant byene omkring.
Å kalle det et hus er i grunnen feil, det var to bygninger på i alt ca 100 kvm. Ett firkantet hus med stue og kjøkken, to soverom og to bad. Begge soverom med direkte utgang i det fri. I tillegg en trullo, et lite hus med kjegleformet tak. Dette var innredet som et soverom med eget bad. Alt nyrenovert. Møblert både med nye og antikke møbler som følger med i handelen. Fem mål tomt med 54 oliventre og ni andre typer frukttrær. Litt over en million norske inkl. alle omkostninger.

Selvsagt er det ikke alt som er bra med dette prosjektet heller. Bl. annet er det ikke lagt fliser ute. Det er ikke pizzaovn og adkomstveien er ikke asfaltert de siste 600 meter.

Denne eiendommen var interessant. 12 mål jord med 100 oliventre og sikkert mange andre slags tre. I huset var det stue, kjøkken, bad og tre store soverom. I tillegg var det en trullo med tre kjegler som lett kunne bli ett, kanskje to soverom. Kanskje kunne det med tid og stunder lages et bad der også. Garasje (ikke byggemeldt) og pizzaovn var også på plass. Eierne er engelske og har bodd i huset i ca 10 år. Mannen er syk og de vil flytte til datteren som er lege og bor i Tyskland. Eiendommen bærer preg av en smule manglende vedlikehold, noe som sikker skyldes mannens sykdom, men utgangspunktet er bra. Under 950.000 norske for alt, inklusive omkostninger, møbler og utstyr.

Hva våre venner som er på husjakt ender på, tja si det.

Og dersom det blir kjøp, kommer sikkert megler med spørsmål om hvor mye min provisjon er. De setter pris på hjelp de også og blir nok litt forskrekket når jeg sier at jeg ikke skal ha noen betaling. Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Bloggarkiv

Følgere