torsdag 31. juli 2014

Vedlikehold III

Hus må males. I alle fall må de det i Norge.
Hus i Italia, i alle fall her i Puglia må (bør) også behandles. Her er ikke maling eneste alternativ. Hus av betong og stein kan også kalkes.

Kalk som brukes kjøper vi i Villa Castelli og betaler € 2,50 for 25 kilo. Da får vi kalk av ypperste kvalitet. Sekkene inneholder kalk som har en konsistens omtrent som tannpasta. Produktet tynnes med vann og males på veggen. Det som da skjer er en kjemisk reaksjon med oksygenet i luften slik at kalken tilbakedannes til kalkstein.  (Kalkstein (CaCO3) brennes  og frigir CO2 og danner CaO (brent kalk) Ved tørking reverseres prosessen)  og vi sitter igjen med CaCO3)
Dette avsnittet var mannfolkprat.

I år som for to år siden fikk vi Francesco Santopietro til å hjelpe oss. I løpet av få dager var huset kalket. Det som gjenstod var gittrene foran vinduene. To var malt i fjor, men resten var fortsatt røde etter maling for flere år siden. Francesco ble utstyrt med pusseutstyr og etter to dager var alle vinduer, dør på baksiden og trappegelender pusset ned. Det som hadde vært rødmaling på jern ble nå rødmaling på Francesco.


Når det vaskes og pusses og kalkes og males må der ryddes først. Blomster i krukker og kar må fjernes fra husveggen. Samtidig fikk jeg brukt en høytrykkspyler som tilfeldigvis stod lagret i vår garasje, til å vaske hele uteområdet. Det har ikke vært så rent så lenge vi har hatt huset her.
Men allikevel må Sofie til med feiekosten...

Ellers er planleggingen til feiringen av fødselsdager den 10. august i full gang. 44 innbydelser er sendt og de fleste har sagt i fra at de kommer.
Vi skal gjøre det enkelt. Et firma i Ceglie skal stå for catering. Vi har vært og snakket om hva som skal være på menyen og fått sånn noenlunde prisoverslag. Heldigvis har vi også fått hjelp fra de innfødte til å sette sammen et passe utvalg.
Det kunne lett gått galt avsted hvis vi skulle forsøkt oss på dette.

Selv skal vi kun skaffe drikkevarer (og parkeringsplass) Vi gleder oss.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Bloggarkiv

Følgere