mandag 3. august 2009

I banken og sånt.

Fredag var jeg i banken. Vi ville bytte bank på grunn av skyhøye gebyrer i den banken vi brukte og den lå i tillegg langt fra oss.
En forespørsel i en lokal fiilal av en større bank viste at vi kunne redusere utgiftene med €120 pr år. Under forutsetning av at vi kun brukte kort. Etter en time i banken på fredag fikk jeg beskjed om å ta med Sofie og komme tilbake mandag. Som sagt, så gjort. Mandag troppet vi opp. Vi trodde at Sofies nærvær bare var for signering. Det gikk to timer på å åpne konto!!! Og vi har bostedsregistrering i Italia.
Dvs. det går like lang tid for en innfødt å få konto. Det er ikke rart det koster penger.

Men det er nok ikke ofte at utlendinger stikker innom for å åpne konto. Banksjefen, som vi havnet hos til slutt, kunne ikke et ord engelsk og brukte et program installert på sin PC som oversatte enkeltord. Jeg ba om å få opp Google og viste han oversettingsprogrammet der. Han ble storlig imponert. Og gjentok med stor sikkerhet prosedyren på mandag. Det var tydelig at han hadde trent på dette i vårt fravær.

Men i forhold til norsk bankdrift er det litt fremmed. Jeg ba om å få kontoutskrift på mail, men nei, dette var ikke bare umulig, men også ulovlig! Selv om min e-post adresse ble registrert. Men stakkar banksjef, han fant ikke @ på tastaturet sitt og måtte igjen få hjelp av meg.
Ingen sure miner av den grunn. Han var tydelig fornøyd når alt var ordnet. 20-30 signaturer var signert, ørten papir stiftet, noen til oss, noen til banken, noen til Enel for avtalegiro og noen til vår forrige bank for avslutning av kontoen der.

Det med kommunikasjon via internett er visst en nymotens greie her. Vi har internett via et selskap i Lecce. De sender oss faktura i posten. Vi har signert avtale om å få fakturaen som epost, men det får de ikke til. Vi har bedt om å få en faktura for et helt år, uten suksess. Og vi har bedt om detaljer om banken slik at vi kan overføre penger. Men, vi får ikke svar. Et firma som driver med internett kan ikke kommunisere via epost! Og vi skriver på italiensk. Oversatt av innfødte! Og vi har bedt installatørene ta det opp med selskapet. Vi har fortsatt ikke betalt noe siden vi kom i mars, men tilgang har vi.

3 kommentarer:

 1. Hei Livar og Sofie...
  Jeg har norsk ufòretrygd, som blir satt inn i Norge...Nunzio har amerikansk trygd som blir satt inn pà min konto i Norge...hver màned blir det overfòrt x antall penger til..
  Banco di Napoli....Banco di Napoli ordner med regninger som lys, gass, vann, telefon osv...Men lànet pà huset ville de ikke ha noe med à gjòre....??
  Jeg skjònner godt frustasjonen....ogsà blant italienere...hvorfor gjòre det lett..nàr man kan gjòre vanskelig...

  Eks. min sònn i Norge kjòpte ny bil...det eneste han trengte var mammas garanti..sà var billànet i boks......Det hadde aldri skjedd i Italia..(for vanlige folk)

  SvarSlett
 2. Dette er sikkert det vi hjemmesittere tror er _sjarmerende_ ... det enkle liv uten data. I USA er sjekk (papir) fremdeles helt vanlig.

  SvarSlett
 3. Etter 38 år som bankansatt i Norge, ser jeg at vi er langt framme når det gjelder effektivitet i banksystemet.

  SvarSlett

Bloggarkiv

Følgere