fredag 7. oktober 2011

Eg laug

I forrige blogginnlegg gikk det tydelig fram at pussing var utelukket for resten av året. Eg laug.

Torsdag fant vi fram noen løk som skulle plantes. Jeg trodde vi hadde påskeliljer igjen, men vi hadde bare tre liljer. Sofie kunne tenke seg mer tulipaner også, men helst i krukker. Da slo tanken meg om jeg kanskje kunne legge tufo omkring to tre i gårdsrommet, pusse dem og fylle med mold for planting senere.

Som tenkt så gjort. Først tufo lagt rett på bakken.  Stablet uten mørtel slik at de eventuelt lett kan fjernes senere.  Tufo er en lokal sandsteinstype som er så myk at den kan sages med håndsag.

Jeg måtte avgårde for å kjøpe mer pussemiddel. Sofie var portvakt slik at hønene ikke dro på langtur mens jeg var borte. De får gå fritt ute på tomten hver dag. Men, de passer på å dra hjem for å "plante egg" som Lucas kalte prosessen.

Så måtte jeg finne fram mureskje og pussebrett igjen. En sekk "Intogal" ble blandet med vann til passe konsistens og jobben kunne ingangsettes.

Det er relativt lett, men det kjennes på ryggen når man har stått bøyd i en lengre periode.

Når pussen har fått tørke en kort tid glattes det hele over med våt kalkkost.  Resultatet ble utmerket.
Siden det var torsdag ettermiddag måtte kjøp av flere vårløker og mer mold utsettes til dagen etterpå. Torsdag ettermiddag er nemlig alle, eller i alle fall de fleste, butikker stengt i både Ceglie Messapica og Martina Franca. Sannsynligvis i de andre byene omkring også.

Fredag ble det plantet 20 tulipaner omkring hvert tre. I tillegg tre liljer i en gruppe og det ble plantet Ixia (en slags sverdlilje) med rund hånd. Etter påfylling av mold og planting ble hele installasjonen høytrykkspylt. Og vi ble ganske fornøyde med resultatet. Hvordan det blir til slutt får vi vite neste år.Samtidig med innkjøp at tulipaner kjøpte vi også ett kilo kepaløk og ett kilo fave (bønner) Noe ble plantet i kjøkkenhagen og vil bli spiselig til våren en gang.  Hvis det ikke blir for dårlig vær i vinter.
Resten blir gitt bort til faderløse i området.


Forøvrig har vi hatt den beste høsten som vi har opplevd her. Varmt og godt hver dag. Man skulle nesten tro at gradestokken har hengt seg opp.  12 dager av de 14 siste har maxtemperaturen vært 23,7 grader. Laveste  22,9 og høyeste torsdag 6. med 24,9. Stabilt, stille og pent hver eneste dag. Bittelitt regn i slutten av september, men allerede nå støver det i hønsegarden når hønene molder seg.
Meldingene framover viser mer ustabilt, men det er ikke annet å vente, det er tross alt oktober.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Bloggarkiv

Følgere