tirsdag 4. oktober 2011

Om besøk, marked, solceller og pussing.

Søndag hadde vi nordmenn på besøk. Denne gang Volker og Wenche med barna Marius og Lucas.  Igjen ble det kjøttkaker og tilslørte bondepiker. Is til de små. Hønene ble inspisert, både inni hønsegarden og utenfor. Ett dusin egg kunne overleveres. Vi er glade for alle som kan dele av vårt overskudd. 3-4 egg hver dag blir for mye å konsumere for oss to.
Lucas og Marius lekte både med egne medbrakte leker og de som "vår" Lucas hadde lagt igjen til neste år. Fire-fem timer i lag gikk så altfor fort, men vi har forståelse for at barn har leggetider som bør respekteres.

Vi hadde inntrykk av at alle koste seg. Især barna som kunne løpe fritt omkring, leke, spise ville plommer og sanke egg.

Denne uken hadde vi planlagt vin- og matfestival i Noci. Vi sjekket nettsiden igjen og oppdaget at arrangørene nok hadde gjort feil til å begynne med. Nå er arrangementet lagt til november. Da har vi dratt tilbake til Norge. Men, pytt, pytt, det skjer mye neste år. Festivaler og anna småmoro i fleng.

Helgen som er tilbakelagt hadde festival i Villa Castelli. Lørdag med market i hele byen, søndag med helgenlufting og mandag med konsert.  Vi var der på lørdag. Det var nesten som en gammeldags Jærdag. Alle slag smådyr var til salgs. Høner, ender, kaniner, akvariefisk, skilpadder, burfugler og andre smådyr..... Pluss en mengde jernvarehandlere i tillegg til ordinære markedsvarer, sko, klær, mat etc. På vie tilbake til bilen så vi en stand der de solgte grillmat. En gjeng gamlinger satt ved et bord og koste seg med øl. Blant dem var også en gjeter som passet geitene sine. Geitene gikk og beitet rett bak. Hva det var å spise der kunne ikke vi forstå.
Men de fant tydeligvis ett eller annet spiselig.

Nesten daglig kommer en gjeter forbi på veien utenfor. Fulgt av en stor flokk sauer og to-tre hunder. De er på leiting etter en eller annen plass å beite. De finner noe blant oliventrær i området. På den måten forsvinner endel gras og det legges igjen gjødsel til trærne. Ikke alle setter pris på det. Vi har sett at de har blitt jaget fra forskjellige jordstykker. Vi er også negative til å ha dem på vår eiendom. Ikke for at det gjør noe for graset og dyrene, men det hersker en alminnelig mistenksomhet til gjeterne blant befolkningen her i området. 

Men allikevel er det rart å se. En flokk på under femti dyr har egen gjeter. I Norge slippes tusenvis av sauer på sommerbeite uten gjetere. Lammekjøtt er dyrt her og billig i Norge. Allikevel har de ingen avsetningsproblemer her. Kanskje burde dyrene hatt gjetere i Norge også, selv om prisen på kjøtt hadde gått noe opp. Vi hadde hatt råd til det og mye lidelse hadde vært unngått.

Tirsdag ble siste rest med murpuss brukt opp. Det manglet litt for å få alt ferdig, men det tar jeg neste år. 

 
Her er bilder fra før og etter. Foran den ferdig pussede muren står en høne og sjekker om det er gjort godt nok arbeid. Det var den ikke alene om å sjekke. 


Tirsdag hadde vi også avtale med en representant fra Ener20. Det er et firma som installerer solceller på taket på privathus og bedrifter. På nettsiden skryter de av at alt er gratis. Installasjon, paneler, forsikring og vedlikehold i 20 år. Men først måtte taket og solforholdene sjekkes.
To mann ankom, etter å ha blitt hentet i et veikryss et par kilometer herfra. kartlesing og italienere er ikke kompatibelt. Nå er dokumenter signert og i løpet av ti dager kommer det en tekniker for å foreta siste kontroll før det avgjøres om panelene kan installeres.
Hvis det går, blir vår strømregning redusert med 70%.   Det blir spennende.  
Igjen, jeg tror at disse italienske ungdommene blir litt imponert over oss gamle som kan internett. Når de fikk demonstrert grooveshark.com trodde de ikke sine egne ører.

2 kommentarer:

  1. Du har nok rett i at ungdommene blir imponert over "gamlinger" som har peiling på internett. Det er så utrolig mange her som ikke er så veldig gamle, men som ikke har den minste anelse om hvordan man engang slår på datamaskinen.... Kjekt at nordmenn kan imponere italienere da. Det liker vi!

    Ellers så syns jeg dere er lur som tenker på solcellepanel. I et land som Italia så burde langt flere benyttet seg av det. Vi kommer nok til å ha det i tankene når vi engang får flyttet i eget hus.

    SvarSlett
  2. Solceller blir det nok ikke noe av i første omgang. Selskapet klarte ikke å levere innen de frister som var avtalt. Vi har også lest om andre som har hatt samme problem med Ener20. Kanskje var det hell i uhell....

    SvarSlett

Bloggarkiv

Følgere