tirsdag 16. oktober 2012

Høst i Puglia

Det går utvilsomt mot høst. De glovarme dagene er over og vi er nede på norske sommertemperaturer med 20 til 25 grader som maksimum på dagen. Vi har også hatt noen få millimeter med regn og mer kan det bli framover. Det gjør at vi slipper å vanne så mye og vi slipper også å kjøpe mer vann i år.

Forrige søndag morgen 06;30 kom Martino Semeraro for å kutte ned noen trær hos oss. Fra to trær stakk greiner ut mellom strømledningene. Disse ble kuttet helt ned. To andre ble beskåret slik at ikke samme problem skulle oppstå senere. Martino klatret som en apekatt opp i trærne og festet solide tau. De ble igjen festet i traktoren til Pasquale og mens Pasquale dro ble trærne saget slik at de falt i riktig retning.
Det blir mye ved av disse trærne. De er ca tretti år gamle og i dette klimaet vokser pinjetrærne hurtig. Det største var  1/2 meter i diameter.  Nå skal trær og greiner sages til ved. Smågreiner skal gjennom kompostkvern og bli til jordforbedring.

Grønnsakhagen er gjennomfrest og tilsådd. I år med løk, hvitløk, hvit løk, fennikel, purre, vårløk og andre godsaker. Så får vi se hvordan avlingen blir neste år. Det er litt rart å så nå om høsten, men vi slipper i alle fall å vanne. Regnet her kommer stort sett om vinteren.
Etter greiner har blitt kjørt gjennom kompostkverna ble resultatet brukt som ganger i kjøkkenhagen. Slik som jorda er her er det umulig å gå i mold hvis den er fuktig. Da følger det med kilovis av mold på hver sko.Vi har hatt en utrolig høst værmessig. Hver dag med temperaturer opp mot 25-30 grader i oktober. Kjøligere netter og fuktigere luft er det som minner oss mest på at høsten er kommet.  Vi syntes høsten i fjor var bra, men dette er enda bedre.

Mandag 15 begynte kranene på badet å lekke skikkelig. Jeg forsøkte å plukke dem fra hverandre for å skifte pakninger. Men, de hadde ikke vært åpnet på tretti år og så ut deretter.  Avgårde til Bufano i Villa Castelli for hjelp. Kom hjem med ny vask og underskap, speil,  armatur og oppløftventil. Til den nette sum av € 208,- sånn ca 1540,- for hele sulamitten. Men, det er alltid et aber. Systemet måtte monteres.
Og når skapet var montert og vasken satt på skulle armaturen på plass. Forsåvidt greit, men oppløfterventilen passet ikke til vasken. Tilbake til butikken. Men først vente til siestaen er over, to timer etter at feilen ble oppdaget. Ny armatur og vannlås ble med hjem. Så viste det seg at tilkoblingene ikke passet med de 30 år gamle originalene. Ny runde, denne gang til en annen butikk. Hjemme igjen ble den gamle vasken knust, det var den eneste måten å få den ned på. Når alt var montert sammen viste det seg at avløpet fra den nye vasken var ca 10 cm høyere enn den gamle.
Det hadde vært atskillig enklere og kanskje billigere  å få tak i rørlegger i første omgang.

Når Gaute og Lill-Karin var på besøk kjøpte jeg en kilo kastanjer på markedet i Martina Franca. Det var første gang våre gjester spiste slikt. Det var forsåvidt ingen usmak. Jeg har kjøpt en halvkilo til i butikken i Ceglie, men de var vanskelige å skrelle.
I forgårs og i dag plukket jeg kastanjer fra eget tre. Det var noe annet. Lette å skrelle og med herlig smak.

I Norge har vi lært at når kastanjer skal stekes, skal man skjære et kryss i den spisse enden. Her i Puglia gjøres det omvendt. Her skjærer man en halvrunding   omkring den butte enden. Det er ingen tvil hos oss om hvilken metode som er best. Aldri mer kryss i den spisse enden.Her har vi to PC'er. En to år gammel HP og en eldgammel Dell. Nå streiket HP'en der alle bildene er lagret. Heldigvis bruker jeg Picasa med automatisk opplasting til web-album, men når nettet ikke fungerte ordentlig noen uker ble ikke alle bildene lastet opp. Det er ikke bare en ting...... For våre lesere betyr det færre bilder i bloggen.
Vi får se om ikke en tur til en god PC-forhandler i Norge kan løse dette problemet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Bloggarkiv

Følgere